В САЩ вече в аптеките се продават хапчета за аборт

15:20, 04 яну 23 / Свят 25 1975 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Аптеките в САЩ за първи път могат да продават хапчето за аборт мифепристон съгласно нова промяна в правилата, въведена от администрацията на Байдън предаде BBC.

Мифепристон е  част от двукомпонентна лекарствена схема, която е безопасна и ефективна за предизвикване на аборт. Понастоящем пациентките получавали лекарството само и единствено от лично медицинско лице.

Съгласно новото правило все още се изисква рецепта, но пациентите вече могат да вземат хапчето в магазин и дори по пощата, което доста ще разшири достъпа до аборт чрез медикаменти.

След миналогодишното решение на Върховния съд, с което беше отменено федералното право на аборт, хапчетата за аборт станаха по-търсени, а няколко щата забраниха или рязко ограничиха достъпа до аборт. Решението е сравнително прогресивно на фона на отмяната на Роу срещу Уейд миналата година. Може да се окаже, че самата отмяна, която бе извършена, тъй като аргументите на случая били „слаби“ и „недостатъчни“, би подпомогнала всъщност за масовия достъп до средства за аборт. Американският колеж на акушерите и гинеколозите приветства този ход като "важна стъпка" напред. Очакват се други политически ходове спрямо аборта заради решението.

По данни на института "Гутмахер", подкрепящ избора, повече от половината от абортите в САЩ вече се извършват с хапчета, а не по хирургичен път.

През декември 2021 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) бе заявила, че ще отмени за постоянно изискването пациентите да получават рецепта лично чрез доставчик на здравни услуги, като част от нейния пандемичен ход към телемедицина.

Във вторник FDA актуализира уебсайта с информацията, че лекарството "може да бъде отпускано от сертифицирани аптеки или от или под надзора на сертифициран предписващ лекар".

Двете американски компании, произвеждащи лекарството - Danco Laboratories и GenBioPro - потвърдиха в отделни изявления, че агенцията ги е информирала за решението си.

"Въпреки че днешното съобщение на FDA няма да реши проблемите с достъпа на всеки човек, който търси помощ при аборт, то ще позволи на повече пациенти, които се нуждаят от мифепристон за медикаментозен аборт, да имат допълнителни възможности да си осигурят това жизненоважно лекарство", се съобщава в изявлението на организацията.

Мифепристонът се приема в комбинация с второ лекарство, наречено мизопростол, което обикновено се приема в рамките на 10 до 12 седмици от бременността, предизвиквайки т.нар. медикаментозен аборт. Мизопростолът, който обикновено се използва за лечение на спонтанни аборти, не е лекарство с ограничен достъп и може лесно да се получи в аптеките по лекарско предписание.        

Всички аптеки вече могат да кандидатстват за сертифициране за разпространение на мифепристон, което ще им позволи да обслужват директно клиенти с рецепта от сертифициран лекар. Веригите за лекарства CVS и Walgreens заявиха, че разглеждат новите изисквания.

Жените в повече от дузина щати, в които абортите са забранени, вероятно ще трябва да пътуват и до други щати, за да получат медикаментозен аборт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама