ЕС с временни предпазни мерки за полетите от Китай

09:31, 05 яну 23 25 1701 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС. Предвижда се мерките да бъдат преразгледани отново след две седмици и след възобновяването на полетите между ЕС и азиатската държава, прекъснати с началото на пандемията от ковид през 2020 година.

Държавите в ЕС се очаква да изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95). Уточнява се, че първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари, предаде БТА. 

На третото поредно заседание на европейските експерти по този въпрос в последните дни е решено някои от пристигащите от Китай на произволна основа да бъдат изследвани за ковид и в ЕС. Въвеждат се задълбочени проверки на отпадните води на европейските международни летища и от самолетите от Китай, за да се установи дали се разпространяват нови щамове на вируса на болестта.

СЗО с критики към официалната статистика в Китай 

Световната здравна организация разкритикува „заниженото” представяне на Китай на смъртните случаи от Covid, като предупреди, че официалната статистика не показва истинското въздействие на епидемията.

Все още не разполагаме с пълни данни”, заяви пред репортери директорът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън. „Смятаме, че сегашните цифри, които се публикуват от Китай, не представят достатъчно добре истинското въздействие на болестта по отношение на хоспитализациите, по отношение на приетите в интензивните отделения и особено по отношение на смъртните случаи”.

Коментарите му идват на фона на нарастващата загриженост за рязкото нарастване на инфекциите с короновирус в Китай, след като миналия месец Пекин внезапно отмени години на твърди ограничения, а болниците и крематориумите бързо се препълниха.

Въпреки това Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от Covid от декември насам и драстично е стеснил критериите за класифициране на такива смъртни случаи - което означава, че собствените статистически данни на Пекин за безпрецедентната вълна сега се считат за широко разпространени и не отразяват действителността.

Смятаме, че представянето е твърде занижено”, каза Райън, като посочи, че определението, което Пекин използва, „изисква дихателна недостатъчност”, свързана с инфекция с Covid, за да бъде регистриран смъртен случай от Covid.

Той подчерта, че е жизненоважно да се разполага с точна информация за начина на разпространение на вируса и за истинското му въздействие, и предложи отделните здравни специалисти да помогнат за осигуряването на по-точна картина. Райън призна, че през последните седмици Китай е засилил ангажимента си към СЗО, и заяви, че „се очакват по-изчерпателни данни”.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред репортери, че през последните седмици служители на организацията са провели разговори на високо равнище с колегите си в Китай, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

„Продължаваме да искаме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни за хоспитализациите и смъртните случаи, както и по-изчерпателни данни за вирусната секвенция в реално време”, каза той. „Данните продължават да бъдат от съществено значение за СЗО, за да извършва редовни, бързи и надеждни оценки на риска в настоящата ситуация и да коригира съответно нашите съвети и насоки”, каза той.

Аданом повтори, че здравната агенция на ООН разбира защо редица държави въвеждат нови ограничения на Covid за посетители от Китай. „При положение че разпространението в Китай е толкова високо и не се предоставят изчерпателни данни... е разбираемо, че някои държави предприемат стъпки, които според тях ще защитят собствените им граждани”, каза той. 

Данните в България

253 са новите случаи на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. За последното денонощие са направени 4305 теста. 

160 души са отчетени като излекувани. Общият им брой до момента е 1 250 736. 3926 са активните случаи в страната. Потвърдените общо са 1 292 778.

386 човека се лекуват в болници, 34-ма са в интензивни отделения. 54 са новопостъпилите за лечение.

Трима души са починали за последните 24 часа. Жертвите в пандемията достигнаха 38 116.

215 са поставените ваксини за денонощието. Общо поставените дози са 4 603 372.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама