Поддръжниците на Папа Бенедикт искат да го обявят за светец

15:30, 05 яну 23 / Свят 25 1022 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Папа Франциск председателства погребението на бившия папа Бенедикт в четвъртък, като произнесе проповед, в която сравни предшественика си с Исус пред десетки хиляди опечалени. Сред тях имаше и такива, които крещяха, че той трябва да бъде обявен за светец предаде Ройтърс

Смъртта на Бенедикт в събота сложи край на десетилетието, през което бившият и настоящият папа живееха рамо до рамо във Ватикана. За първи път от повече от 200 години насам понтифик води погребалната служба на своя предшественик.

Духовници от цял свят, няколко държавни глави и хиляди вярващи присъстваха на церемонията, докато слънцето бавно пробиваше мъглата. Полицията съобщи, че са присъствали около 50 000 души на площада.

В края на погребението на площад "Свети Петър" някои хора извикаха на италиански "Santo Subito!" (Направете го светец сега!). Това беше същата фраза, използвана на погребението на папа Йоан Павел II през 2005 г., макар че тогава тя бе използвана от много повече хора.

Въпреки че трима от последните петима папи са обявени за светци, в 2000-годишната история на Църквата са канонизирани само около една трета от всички понтифици.

Смъртта му е загуба за консерваторите, които копнеят за завръщане към по-традиционната Църква, символизирана от Бенедикт. Той шокира света през 2013 г., като стана първият папа от 600 години насам, който подаде оставка, вместо да управлява пожизнено.

Франциск, който седеше през по-голямата част от службата поради заболяване на коляното, се изправи в края, когато ковчегът на Бенедикт бе изнесен. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последният път, когато управляващ папа е председателствал погребението на свой предшественик, е през 1802 г., когато Пий VII води службата за Пий VI, чието тяло се връща във Ватикана след смъртта му през 1799 г. в изгнание.

Самият Франциск ясно заяви, че не би се поколебал да се оттегли някой ден, ако психическото или физическото му здраве му попречи да изпълнява задълженията си. Служителите на Ватикана винаги са се съмнявали, че той би могъл да направи това, докато Бенедикт е все още жив. Франциск в момента използва инвалидна количка да се придвижва.

Службата започна около два часа по-рано, когато под звуците на камбанен звън 12 носачи изнесоха дървения ковчег с тленните останки на Бенедикт от базиликата "Свети Петър" и бе положен на земята пред най-голямата църква в християнството.

В проповедта си пред олтара Франциск използва повече от дузина библейски препратки и църковни текстове, в които сякаш сравнява Бенедикт с Исус, включително с последните му думи преди да умре на кръста: "Отче, в Твоите ръце предавам духа си."

Той спомена името на Бенедикт само веднъж, в последния ред, като каза: "Бенедикт, верен приятел на Младоженеца (Исус), нека радостта ти бъде пълна, когато чуеш гласа му, сега и завинаги!"

Повече от 1000 италиански служители по сигурността бяха призовани да помогнат за охраната на събитието, а въздушното пространство около малкия Свети престол беше затворено за целия ден. Италия нареди знамената в цялата страна да се развяват на половин дъга.

Около 200 000 души преминаха покрай тялото на Бенедикт в продължение на три дни до сряда вечерта.

В ковчега бе прибран и отчет за папството на Бенедикт, както и други предмети, включително ватикански монети, сечени по време на неговото управление. В отчета, написан на латински език пише, че той "се е борил с твърдост" срещу сексуалните посегателства от страна на духовници в Църквата.

Въпреки че много водещи фигури похвалиха Бенедикт след смъртта му, бяха отправени и критики, включително от жертви на сексуални посегателства от страна на духовници, които го обвиниха, че се е стремял да защити Църквата на всяка цена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След траурната церемония ковчегът бе върнат обратно в базиликата, за да бъде обвит с цинк, след което бе запечатан във втори дървен ковчег.

По негова молба Бенедикт ще бъде погребан по-късно в четвъртък в подземните ватикански гротове в нишата, където първо бяха погребани папа Йоан XXIII, а след това и Йоан Павел II, преди останките им да бъдат преместени на по-видни места в горната част на базиликата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама