Зеленски: Кремъл използва паузите във войната, за да я продължи с нова сила

09:54, 06 яну 23 25 1859 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна заяви, че няма да има спиране на огъня, докато Русия не изтегли силите си от окупираните украински територии.

По-рано руският президент Владимир Путин разпореди прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в зоната на бойните действия в Украйна, което да е в сила от 12 ч. днес до 24 ч. на 7 януари. Така държавният глава откликна на призива на патриарх Кирил за коледно примирие.

Руският президент Владимир Путин използва така нареченото „примирие”, за да попречи на движението на украинската армия на изток. Това коментира във вечерното си видеообръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски, пише БНР. 

Сега искат да използват Рождество като прикритие, за да спрат за малко движението на нашите момчета в Донбас и да докарат по-близо до нашите позиции техника, боеприпаси и мобилизирани военни. До какво ще доведе това? Само до поредното увеличение на загубите. Целият свят знае, че Кремъл използва паузите във войната, за да я продължи с нова сила”.

Зеленски се обърна и към руските граждани с думите: „Войната ще приключи или когато вашите войници се изтеглят, или когато ние ги прогоним”.

Путин иска глътка въздух 

Руският президент Владимир Путин цели да си поеме глътка въздух, заяви американският президент Джо Байдън във връзка с предложението на Путин за 36-часово спиране на огъня по случай Рождество Христово, което Руската православна църква отбелязва на 7 януари.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще приветства всяко примирие по Коледа, „знаейки, че това няма да замени справедливия мир в съответствие с Хартата на ООН и международното право”, заяви говорител на ООН. Той съобщи, че Гутериш е разпуснал мисията за установяване на фактите около извършеното през юли нападение срещу затвора в Оленовка в Донецка област, която е под контрола на проруските сепаратисти. Мисията на ООН не е получила гаранции за сигурност, каза още говорителят. Както Русия, така и Украйна поискаха разследване на атаката, при която загинаха украински военни.

Междувременно САЩ и Германия съобщиха, че ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ.

Германия ще предостави и още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът” след дарената от Вашингтон миналия месец. А новият пакет от американска военна помощ за Киев ще възлиза на 2,85 милиарда долара, като това е най-голямата пратка с военно оборудване, която досега Вашингтон е изпращал в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 02:19, 08 яну 23

здравейте на всички и на всички честита нова 2023 година.
За всички ваши финансови нужди за реализацията на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама