„Очевидно обичам да влизам в историята”: След 11 гласувания не избраха Кевин Маккарти

10:19, 06 яну 23 / Свят 25 1867 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Столът на председателя на Камарата на представителите на САЩ остана празен за трети пореден ден, след като лидерът на Републиканската партията Кевин Маккарти отново не успя спечели достатъчно гласове, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Маккарти загуби седмия, осмия, а след това и историческите девети, десети и единадесети кръг от гласуването.

Въпреки бурните протести на демократите републиканците гласуваха за отлагане на заседанието, така че вотът ще продължи и днес.

„Очевидно обичам да влизам в историята”, заяви Маккарти без видимо притеснение.

От 1860 г. долната камара на Конгреса не е гласувала толкова много пъти за избор на председател. Тогава са били необходими 44 тура, посочва Би Би Си.

Група от 20 консервативни републиканци лишават Маккарти от необходимите 218 гласа. Те гледат скептично на конгресмена от Калифорния въпреки подкрепата за него от бившия президент Доналд Тръмп.

Един от тях, Ралф Норман от Южна Каролина, каза пред Би Би Си, че просто не вярва на Маккарти. По думите му екипът на Маккарти ги заплашил с политическо отмъщение, ако не влязат в правия път, в седмиците преди избора.

„Изхвърляне от комисиите. Загуба на всяка привилегия, която имаме... Като цяло им казахме, че ако не можем да задаваме въпроси и да държим сметка на най-влиятелния човек, когото се готвим да поставим на поста, спе против”, каза Норман.

Междувременно демократите от малцинството продължиха да гласуват единно за своя лидер, Хаким Джефрис от Ню Йорк, първият афроамериканец, ръководил партия в Конгреса. Но изглежда малко вероятно той да спечели шестима републикански дезертьори, за да бъде избран за председател.

Конгресмените в силно разделената камара ще се съберат отново по обяд местно време (19 часа българско време) в петък, втората годишнина от бунта на поддръжниците на Тръмп в Капитолия на САЩ.

Въпреки неуспеха Маккарти все пак спечели подкрепата на над 200 републиканци - над 90% от неговата група. Те стават неспокойни, тъй като не могат да придвижат дневния си ред.

„Много съм притеснен затова и съм в комисията по разузнаването“, каза републиканецът от Пенсилвания Брайън Фицпатрик. Той и другите членове на комисията не могат да получават секретни брифинги, докато не положат клетва.

Правилата не изискват председателят да е член на Камарата на представителите и в четвъртък републиканският бунтар от Флорида Мат Гетц изрази протеста си, като гласува Тръмп да заеме този пост.

Всичко ще завърши по един от двата начина - или Кевин Маккарти ще се оттегли от надпреварата, или ще му сложим усмирителната риза, която иска да избегне“, каза той.

Маккарти предложи някои отстъпки на бунтовниците, включително място във влиятелната комисия по правилата, която определя условията за дебати по законите в Камарата. Съгласи се и да намали прага за задействане на гласуване за сваляне на председателя само до един конгресмен, пише БНР. 

Председателят на Камарата на представителите е третият в йерархията в САЩ след президента (Джо Байдън) и вицепрезидента (Камала Харис). Те определят дневния ред на Камарата и без тях не може да се извършва законодателна дейност.

През ноември републиканците получиха контрол над 435-членната Камара с малка преднина от 222 срещу 212 места. Демократите запазиха контрола над Сената.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 02:19, 08 яну 23

здравейте на всички и на всички честита нова 2023 година.
За всички ваши финансови нужди за реализацията на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама