Байдън посети границата САЩ/Мексико в момент на изостряне на въпроса за имиграцията

15:05, 09 яну 23 / Свят 25 2024 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

В неделя президентът Байдън посети американско-мексиканската граница за първи път, откакто е на поста си. Той се зае с един от най-политическите въпроси в страната, подготвяйки се за преизбиране предадоха Ройтърс.

Придружаван от агенти на Гранична полиция, президентът обиколи участък от стената, която разделя двете страни. Това бе основен приоритет на републиканския му предшественик Доналд Тръмп, в опит да покаже, че се отнася сериозно към проблема.

В четвъртък Байдън заяви, че администрацията му ще засили имиграционния контрол, като блокира кубински, хаитянски и никарагуански мигранти на границата и разшири кръга на лицата, които могат да бъдат експулсирани обратно в Мексико.

Това обаче не впечатли републиканците като губернатора на Тексас Грег Абът, който го обвини, че не прилага имиграционните закони.

"Вие нарушихте конституционното си задължение да защитавате щатите от инвазия чрез точно изпълнение на федералните закони", написа Абът, евентуален кандидат за президент през 2024 г., в писмо, което връчи на Байдън при пристигането му в щата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Байдън заяви пред репортери, че все още не е прочел писмото.

Той се присъедини към министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, президентът посети и Моста на Америките, който свързва Съединените щати и Мексико, и разгледа оборудването, което граничните служители използват за откриване на незаконни наркотици. Байдън се надява да укрепи отношенията с граничната охрана Някои от тях са недоволни от отмяната на твърдите политики на Белия дом за правоприлагане.

Дългосрочната цел на Конгреса за реформиране на неработещата имиграционна система на Америка едва ли ще успее, имайки предвид, че републиканците наскоро поеха контрола над Камарата на представителите на САЩ. През последните две десетилетия десните законодатели многократно са торпилирали предложенията за имиграционна реформа в САЩ.

Байдън изпрати на Конгреса план за имиграционна реформа в първия ден от встъпването си в длъжност преди две години. Той се провали поради съпротивата на републиканците, които също така блокираха искането му за 3,5 млрд. долара за засилване на граничния контрол. Републиканците прокарват свои собствени планове за границата, след като на междинните избори през 2022 г. си осигуриха малко мнозинство в Камарата на представителите.

Представителят на републиканците в САЩ Джим Джордан заяви пред Fox News, че Байдън трябва да възприеме политиката на нулева толерантност, провеждана от Тръмп, която включва разделяне на деца от техните родители мигранти.

"Сега те допуснаха ситуация, при която, честно казано, вече нямаме граница", каза Джордан.

В неделя Майоркас заяви, че международните кризи и законодателната безизходица ограничават възможностите на Байдън да намали броя на мигрантите, които си проправят път към Съединените щати.

"Просто се сблъскваме с една счупена система", съобщи Майоркас пред репортери на борда на Air Force One на път за Тексас.

Едновременно с разширяването на правомощията си за експулсиране на мигранти, в четвъртък Байдън отвори легални, ограничени пътища за влизане в страната за кубинци, никарагуанци и хаитяни. Това позволява на до 30 000 души от тези три страни и Венецуела да влизат в страната по въздух всеки месец.

Макар да получи похвали от някои американски индустриални групи, които отчаяно искат да решат проблема с недостига на работна ръка, действията на Байдън предизвикаха критики от страна на активисти за правата на човека и някои демократи. Те твърдят, че новите ограничения са отстъпление от обещанието на президента от кампанията му през 2020 г. да възстанови историческите права на търсещите убежище.

Майоркас отхвърли идеята, че Байдън възражда рестрикциите от времето на Тръмп.

"Това изобщо не е забрана", каза той. " Тя е значително по-различна от това, което предложи администрацията на Тръмп".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На място в Ел Пасо мигрантите посрещнаха новата политика с трепет.

43-годишният Давид Гилен помоли Байдън да прости на него и на други венецуелски мигранти, влезли нелегално в страната. Много от тях сега спят пред църква в Ел Пасо, страхувайки се да не бъдат арестувани и депортирани, ако се опитат да пътуват до друг град.

"Направихме грешка... но не лоша грешка. Просто искаме по-добър живот", казва той.

След посещението в Ел Пасо Байдън отпътува на юг към летище близо до Мексико сити, където беше посрещнат от мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Байдън, Лопес Обрадор и канадският министър-председател Джъстин Трюдо ще проведат тридневна среща на върха. Тя започва в понеделник и е посветена на енергетиката, икономическото сътрудничество, имиграцията и трафика на наркотици, особено на фентанил.

Байдън и мексиканският му колега разговаряха за кратко на летището, без да дадат изявление за пресата.

Американците поставят на Байдън слаби оценки по отношение на имиграционната политика, сочат социологическите проучвания.

Средната стойност на анкетите, събрани от Real Clear Politics, показва, че 37% от обществеността не одобрява работата на Байдън по отношение на имиграцията, което е по-малко от общия му рейтинг.

"В основата си трябва да поправим системата", заяви Майоркас пред репортери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама