Китай отново отваря вратите си след 3-годишна Ковид изолация

15:00, 09 яну 23 25 1958 Шрифт:
Автор:

Повечето международни летища в големите градове на Китай отвориха своите врати, без ограниченията, които ги съпътстваха доесга, съобщават от CNN. Това е рязка промяна от дългогодишните протоколи на Covid, според които всички пристигащи лица се поемат от облечени в специални костюми работници и се поставят под задължително карантина за дни или седмици, в предназначените специално за това хотели.

В Хонконг, където повечето гранични контролно-пропускателни пунктове, осъществяващи връзка с континентален Китай, бяха затворени от първите дни на пандемията, жителите чакаха да посрещнат близките си на затворената преди това гара Лок Ма Чау, тъй като континенталната част също облекчи граничния си контрол с града.

Чаках това толкова дълго“, каза младоженката Фелисия Фенг в Хонконг, която не беше виждала съпруга си, откакто са се оженили в континенталната част преди няколко месеца. „Това е първият му път в Хонконг... Имам пълен списък с храна и местата, които искаме да отидем“, каза тя, добавяйки, че въпреки че родният й град в континентален Китай не е далеч от Хонконг, тя също е била ограничена в това колко често може да се връща, за да види семейството си по време на пандемията.

Правителството на Хонконг съобщи, че на до 60 000 души на ден ще бъде позволено да пресекат границата между града и континентален Китай в двете посоки. В неделя десетки хиляди хора направиха точно това, добави то.

Облекчаването на строгия граничен контрол на Китай, както с Хонконг, така и в международен план, бележи мащабна стъпка за страната, години наред белязана от драконови ограничения срещу Ковид.

В продължение на почти три години строгият граничен контрол изолира Китай от останалия свят и постави пред изпитание семействата и бизнеси с връзки в континенталната част, Хонконг, Макао и в чужбина.

Тъй като други държави премахнаха ограниченията за пътуване срещу Covid през последната година, влизането в Китай остана строго и скъпо изпитание за китайските граждани отвъд океана, които се надяват да се завърнат у дома, и други пътници, отговарящи на условията за влизане в страната, което изисква карантина, множество тестове за Covid и борба за места в ограничени полети.

В края на миналия месец Пекин обяви, че ще премахне изискването за карантина за пристигащи в чужбина и ще облекчи мерките, които ограничаваха капацитета на международните полети от 8 януари, докато властите потвърдиха в четвъртък плановете си да отворят отново границата с Хонконг на същия ден.

За международните пътувания в Китай Пекин все още не е дал зелена светлина на чуждестранни туристи, а пристигащите ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за Covid, получен в рамките на 48 часа след заминаването.

Промяната в политиката едновременно рационализира процеса на влизане за отговарящите на условията пътници и също така ще накара властите да започнат да обработват молбите за паспорти на китайски граждани за туризъм извън Китай, които бяха ограничени, за да се обезсърчат пътуванията за развлечение.

Промяната на правилата, обявена в края на миналия месец, беше посрещната с изблик на интерес към Китай, като резервациите за задгранични пътувания по време на предстоящата ваканция по лунната нова година, която започва на 21 януари тази година, скочиха с 540% спрямо предходната година, според данни от китайската туристическа платформа Trip.com Group.

Много хора са заинтересовани да заведат семейството си на приятна ваканция след три години изолация“, каза Джейн Сън, главен изпълнителен директор на Trip.com Group, пред CNN в понеделник, посочвайки предстоящата едноседмична ваканция като друг двигател.

Междувременно китайската туристическа индустрия се подготвяше за очакваното възстановяване на пътуванията, каза Sun.

Очакваме през първите едно или две тримесечия (на 2023 г.) на авиокомпаниите и хотелите да отнеме известно време, за да наемат отново своя персонал и да изградят инфраструктурата. През втората половина на тази година се надяваме, че инфраструктурата ще се върне към нормалното ," каза тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама