Провал на космическата мисия на Великобритания

10:29, 10 яну 23 / Свят 25 1941 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път от Великобритания и от Западна Европа бе изстреляна орбитална ракета, предаде БНР. Мисията обаче бе неуспешна, защото в заключителната си фаза ракетата-носител на 9 сателити не успя да достигне необходимата земна орбита. 

Мисията на компанията „Virgin Orbit“ се провали, след като „аномалия“ попречи на ракетата да достигне орбита

Мисията бе наречена „Start Me Up“ на името на песен на известната британска рок-група „Ролинг стоунс“. Малко след полунощ българско време модифициран Боинг-747 с името „Космическо момиче“ излетя от летището на Нюкий в графство Корнуол.

Под лявото крило на самолета бе монтирана 21-метровата ракета LaucherOne, носеща девет сателити. Когато „Космическо момиче“ достигна височина от около 11 000 метра, недалеч от бреговете на Ирландия в Атлантическия океан бе освободена ракетата-носител, която пое към Космоса със скорост от 13 000 км/ч.

Самолетът по-късно се приземи обратно на летището в Нюкий, но ракетата не успя да достигне земната орбитата и да изведе 9-те сателита. За разлика от големите сателити, извеждани в Космоса чрез вертикални изстрелвания на ракети от НАСА и SpaceX, в този случай става дума много по-малки сателити с размера на кутия за зърнени храни.

Сателитите бяха предназначени да изпълняват различни задачи като морски изследвания, откриване на извършители на незаконен риболов и пиратство, за наблюдаване на климатичните промени, както и за целите на националната сигурност.

С днешното изстрелване Великобритания официално се включи в космическата надпревара и това стана над 70 години след създаването на Британската космическа програма през 1952 г., пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама