Обявиха грипна епидемия в Бургаско

14:10, 10 яну 23 25 2642 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Обявиха грипна епидемия в Бургаско от 12 януари. Това става с решение на Регионалния пандемичен щаб.

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и следгрипни усложнения.

Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Учебните занятия се преустановяват и се преминава в неприсъствена форма на обучение в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Кризисният щаб ще заседава отново на 17 януари, пише БГНЕС. 

Усложнена обстановка в Пазарджик 

Грипната обстановка в Пазарджик също е усложнена. От вчера капацитетът на детските отделения в многопрофилната болница е изчерпан. От РЗИ разпоредиха децата да бъдат поемани от частните заведения, но там лечението на деца като вид дейност е ограничена.

Преди да бъде обявена грипна епидемия в страната не могат да се разкриват допълнителни легла, каза директорът на здравната инспекция в Пазарджик д-р Димитър Савов, предаде БНР. 

„Изпратихме писма до всички лечебни заведения, където има детски отделения, да поемат потока, както и до Центъра по спешна медицинска помощ. Тъй като в момента няма обявена епидемиологична обстановка централно, не може да направим заповеди за корекция на легла. Ако има централно обявена епидемиологична обстановка, тогава се взимат мерките.

Ние сме ги предупредили, даже и днес ще им изпратя писма малко превантивно да си преразгледат плановете за борба с грипа, с Covid-19, които имат лечебните заведения, за да имат готовност, защото това може да ни изненада всеки момент.

По време на ковида бяхме въвели система, в която всяко едно лечебно заведение си вкарва данните – колко свободни легла има. Сега такава система никой не използва вече, тъй като тя беше специфична за ковид. Тази ковид система може да бъде преобразена – да не е ковид, ами грип. Всичко върви след една заповед централна“, обясни д-р Спасов.

Първи случай на грип тип B у нас

Доказан е първият за сезона грипен вирус тип В - B/Victoria в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. 

През периода 29.12.2022 - 09.01.2023 г. са доказани 24 грипни вируса A(H1N1)pdm09 и 20 грипни вируса A(H3N2).

Вирусите са идентифицирани в носогърлените секрети на амбулаторно лекувани пациенти от София и Разград и на хоспитализирани пациенти от София, Шумен, Дупница, Търговище, Стара Загора, Сливен, Перник, Бургас и Пазарджик.

Общо през сезон 2022-2023 г. (до 09.01.2023 г.) в лабораторията са доказани 38 грипни вируса A(H1N1)pdm09, 47 грипни вируса A(H3N2) и един грипен вирус тип В.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама