„Вагнер“ стигна до центъра на Соледар?

11:30, 11 яну 23 25 2051 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Отрядите на „Вагнер“ поеха контрола над цялата територия на Соледар. В центъра на града се образува котел, в който се водят битки в градски условия“, обяви ръководителят руската частна армия Евгений Пригожин, цитиран от руските информационни агенции. Той обясни, че в четвъртък ще каже какъв е броят на пленените украински военни.

Руското превземане на Соледар и неговите огромни солни мини има символична, военна и комерсиална стойност за Русия, а и за Пригожин лично.

Ситуацията в и около Соледар изглежда променлива през последните няколко дни. Британското министерство на отбраната съобшава, че руските войски и бойците на „Вагнер“ вероятно са поели контрола над по-голямата част от Соледар след четиридневното си упорито настъпление. Но коментарът на Пригожин, че боевете продължават в центъра на Соледар, предполага, че руският контрол е непълен, пише Mediapool.

Руската държавна информационна агенция РИА цитира доклад, в който се твърди, че „Вагнер“ е поела солните мини в Соледар след „ожесточени битки“. Солните мини се намират в предградията на града. САЩ твърдят, че Пригожин може да иска мините в района лично за себе си.

Украйна отрича

Битката за украинския град Соледар бушува при минусови температури. Украинската армия твърди, че нейните сили засега издържат на натиска. В сутрешната сводка на украинските военни се споменава Соледар, като градът е един от няколкото обстрелвани в района на Донецк.

Киев отрече, че силите на руската групировка „Вагнер“ са превзели важния град Соледар в Източна Украйна, чието превземане би проправило пътя за по-нататъшни успехи в Донбас, предаде БГНЕС.

„Соледар е бил, е и ще бъде украински“, се казва в изявление на звеното за стратегически комуникации на украинската армия, според което снимките, публикувани от бойната група „Вагнер“, за които руските медии твърдят, че са направени в Соледар, са направени на друго място.

Междувременно Кремъл заяви, че е важно да не се „бърза“ с обявяването на победа в Соледар. „Нека не бързаме. Нека изчакаме официалните съобщения“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че в Соледар има "положителна динамика в напредъка" и приветства „героизма на нашите бойци“. 

„Вагнер“ превърна превземането на Соледар в ключова цел в кампания за превземане на близкия стратегически град Бахмут, а и като стъпка за овладяването на контролираната от Украйна част от Донбас. Превземането на Соледар би било най-съществената победата за Русия от август насам, след поредица от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 г. Руските сили се бият от месеци за превземането на Бахмут, но всяка победа ще дойде с огромна цена, като войските и от двете страни са понесли тежки загуби в интензивните боеве в Донбас.

Правителството в Киев публикува снимки през последните дни, показващи, както казва, десетки руски войници, разпръснати мъртви в кални полета. Москва твърди, че превземането на Бахмут би било голяма стъпка към поемането на пълен контрол над Донецка област.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 07:57, 12 яну 23

бърза и надеждна оферта за безплатен заем за всички
За всички ваши нужди от финансиране за реализирането на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама