Спилбърг и „Баншите от Инишерин“ са големите победители на Глобусите

10:00, 11 яну 23 / Култура 25 2382 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Наградите „Златен глобус“ се завърнаха в пълния си блясък, след като в последните две години бяха помрачени от пандемията, както и от обвиненията в расизъм и сексизъм към Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда отличията. Въпреки спекулациите, че много звезди няма да присъстват при награждаването, повечето победители дойдоха лично на церемонията в Бевърли Хилс.

Носител на „Златен глобус“ за най-добър режисьор стана Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман“ - филма, базиран на детските му спомени. Мартин Макдона спечели наградата за най-добър сценарий за „Баншите от Инишерин“. Същите две продукции взеха и наградите за най-добър филм на годината, които на „глобусите“ са разделени в две отделни категории - драма и мюзикъл/комедия.

За най-добър драматичен актьор заслужено бе обявен Остин Бътлър - за ролята си на Краля на рока във филма на Баз Лурман „Елвис“. Кейт Бланшет спечели наградата за най-добра актриса в драма с „Тар“, но не присъства, тъй като е на снимки във Великобритания. 

Наградата за най-добър актьор в мюзикъл или комедия (макар че „Баншите от Инишерин“ не е нито мюзикъл, нито комедия) беше присъдена на Колин Фарел. Така филмът на Макдона, който ще се завърти по кината у нас от 3 февруари, фишинира вечерта с три статуетки от общо осем номинации. Носителка на съответния „Златен глобус“ при жените пък стана Мишел Йео, звездата във филма „Всичко навсякъде наведнъж“.

„Пинокио“ на Гийермо дел Торо беше награден за най-добър анимационен филм. Композиторът Джъстин Хъруиц печели „Златен глобус“ за най-добра оригинална музика за „Вавилон“, което си остана и единственият приз за суперпродукцията на Деймиън Шазел. „Вавилон“ очакваме в киносалоните от 20 януари.

Анджела Басет спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля за „Черната пантера: Уаканда завинаги“. В паралелната мъжка категория актьорът Ке Хуй Куан спечели „Златен глобус“ за „Всичко навсякъде наведнъж“. Куан, който като дете партнира на Харисън Форд в режисирания от Спилбърг „Индиана Джоунс и храмът на обречените“, се разчувства, докато приемаше трофея. „Възпитан съм никога да не забравям откъде съм дошъл и винаги да помня кой ми е дал първата възможност. Толкова съм щастлив да видя Стивън Спилбърг тук тази вечер“, каза той.

Анджела Басет използва речта си, за да отдаде почит на покойния Чадуик Боузман, звездата от първия филм за „Черната пантера“. „Тръгнахме на това пътешествие заедно с любов. Всеки ден бяхме заобиколени от светлината и духа на Чадуик Боузман“, каза тя. „Тази историческа поредица за Черната пантера е част от неговото наследство, към което той ни помогна да се насочим. Показахме на света как изглеждат чернокожото единство, лидерството и любовта отвъд, зад и пред камерата.“

Без награди останаха зрителските хитове на 2022 г. „Аватар 2“ и „Топ Гън: Маверик“, както и европейският фаворит „Идиотският триъгълник“. За най-добър чуждоезичен филм бе обявен от „Аржентина, 1985“, а индийският RRR спечели глобуса за песен към филм, пише „Сега". 

В телевизионните категории с трите най-важни награди триумфираха „Начално училище Абът“, „Домът на дракона“ и „Белият лотос“. В категорията за най-добър актьор и актриса в комедиен сериал спечелиха Джеръми Алън Уайт за „Мечката“ и Куинта Брънсън за „Начално училище Абът“. Актьорските отличия за тв драма спечелиха Кевин Костнър за „Йелоустоун“ и Зендая за „Еуфория“, а в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха - Еван Питърс за „Чудовище: Историята на Джефри Дамър" и Аманда Сайфред за „Отпадане“.

Комикът Джеръд Кармайкъл водеше на тричасовата церемония, а Еди Мърфи получи награда „Сесил де Мил" за цялостен принос към развлекателната индустрия. 

РЕАБИЛИТАЦИЯ

„Златните глобуси“ бяха раздадени за юбилейния 80-и път тази нощ. След като през 2022 г. Холивуд ги бойкотира, а NBC отказа да ги излъчи, организаторите хвърлиха много усилия да възстановят репутацията на церемонията като едно от най-бляскавите събития в света на киното. Германската журналистка Хеле Хьоне бе избрана в края на 2021 г. за президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм, отприщили се след разследване на в. Los Angeles Times. Последната голяма вечер на „Златен глобус“ бе през януари 2020 г., тъй като изданието от 2021-а (когато сред номинираните бе и българката Мария Бакалова) се проведе полувиртуално заради коронавируса.

Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи. „Организацията премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца“, каза Хьоне. „Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността.“

За пръв път в гласуването участваха и кинокритици извън САЩ. Сред поканените 103-ма експерти от 62 страни свой представител имаше и България - проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Manolov 07:55, 12 яну 23

бърза и надеждна оферта за безплатен заем за всички
За всички ваши нужди от финансиране за реализирането на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама