Златните Глобуси се завърнаха след скандала

13:25, 11 яну 23 / Култура 25 1348 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Златните глобусите се завърнаха в NBC тази година, след като мрежата се отказа от излъчването им през 2022 г. Това се случи след доклад на Los Angeles Times, разкриващ липсата на разнообразие в организацията, която ги представя - Холивудската асоциация на чуждестранната преса - предаде CNN.

Водещият Джерод Кармайкъл припомни на звездите, които се върнаха на тазгодишните 80-и глобуси, за скандала, който временно изхвърли шоуто от телевизията. Кармайкъл започна предаването, представяйки се като "чернокожото лице на една изпаднала в беда бяла организация". Той се пошегува, че просто е взел парите за воденето, но в заключение каза, че е приел работата отчасти, за да осигури празник за развлекателните личности в залата, на които се възхищава.

HFPA реагира на обществената критика, когато историята се разрази през 2021 г., въвеждайки различни реформи. Холивуд предпазливо възприе отново празненствата, надявайки се отчасти, че признанието на Глобусите ще осигури предимство в това, което се възприема като широко отворена надпревара за Оскар.

Два филма, които едва са направили вълна в боксофиса, изпревариха популярни претенденти като "Аватар: Пътят на водата" и "Топ Гън: Маверик" в гласуването за филми. Заради близостта до Оскарите това неизменно е най-внимателно следеният аспект на наградите, предшестващ тяхното връчване.

Глобусите са уникални с това, че разделят най-големите си филмови отличия на две части. "Фейбълманите" на Спиълбърг спечели статуетки както за най-добра драма, така и за режисьор - третия му като такъв, докато "Баншитата от Инишерин" спечели за най-добър мюзикъл или комедия, както и за сценариста Мартин Макдона и изпълнителя на главната роля Колин Фарел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забележително от гледна точка на полемиката е, че пет от откриващите седем награди за изпълнители отидоха при цветнокожи. Сред тях бяха Мишел Йео и Ке Хюй Куан за научно-фантастичната комедия "Всичко наведнъж" и Анджела Басет за "Черната пантера": Уаканда завинаги", продължението на Marvel. Филмите се радват на значителен успех и напредък пред арт хаус творбите. Басет говори за покойния Чадуик Босман и как филмите са част от неговото наследство.

Почетен за ролята си, с която се завръща след дълго актьорско прекъсване, Куан изрази благодарност към Спилбърг, който го кастира като дете в "Индиана Джоунс и храмът на обречените". Басет говори за покойния Чадуик Босман и как филмите са част от неговото наследство.

Куинта Брансън и Тайлър Джеймс Уилямс също получиха признание за победителя в категорията за най-добра комедия - ситкома на ABC "Елементарно абатство", рядък сериал на телевизионна мрежа, който пробива на арената на наградите. Сред драмите Зендая получи още едно отличие за суровата тийнейджърска драма на HBO "Еуфория".

Тъй като HFPA е съставена от международни журналисти, традиционно предпочита европейските таланти. Тенденцията обаче не е толковаочевидна тази година. Фарел все пак спечели глобус за "Баншитата", а Кейт Бланшет - за ролята си на властна диригентка в "Тар". Остин Бътлър бе отличен за образа на Елвис Пресли в биографичния филм "Елвис".

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Netflix спечели победа над Disney и в категорията за анимационни филми с "Пинокио" на Гилермо дел Торо - стоп-моушън версия на историята.

В телевизионните категории гласуващите за Глобусите разпределиха богатството, като HBO взе четири, включително отличията за най-добър сериал и лимитиран сериал за "Домът на дракона" и "Белия лотус". ABC претендира за три, благодарение на "Абсолвентът", а FX - за две, като по една награда получиха Netflix, Apple TV+, Hulu и Paramount Network.

Представянето на Кармайкъл включваше шега за Том Круз, който върна своите "Златни глобуси" на фона на споровете. Той предизвика приглушена реакция, когато направи завоалирана препратка към връзките на актьора със сциентологията.

Еди Мърфи произнесе сдържана реч при получаването на наградата "Сесил Б. Демил", преди да завърши с шега за шамара на Уил Смит по време на Оскарите.

Получавайки наградата за постижения в кариерата в областта на телевизията, продуцентът на "Glee" и "American Horror Story" Райън Мъфи говори за мисията си да пренесе ЛГБТИ героите на екрана, стремейки се да "вземе невидимите, необичаните и да ги превърне в героите, които винаги съм искал да видя, но никога не съм виждал в попкултурата".

На събитието прозвуча и записано послание от украинския президент Влодимир Зеленски, който се появи по подобен начин на наградите "Грами" през април.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама