Украйна твърди, че удържа Соледар, но иска още оръжия от съюзниците

09:45, 13 яну 23 25 2160 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна твърди, че войските ѝ удържат позициите си в източния град Соледар, където се водят тежки сражения. Президентът Володимир Зеленски подчерта необходимостта от още оръжия от съюзниците.

Украинските войски нанасят значителни загуби на руските сили в Соледар, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в поредното си видеообръщение, предаде БНР. Руски източници в Донецкия регион твърдят, че в Соледар все още има „огнища на съпротива“, като имаше и съобщения, градът вече е завладян. 

„Вагнер“ стигна до центъра на Соледар?

Зеленски добави, че се е срещнал с висши военни командири и е обсъдил какви подкрепления са необходими в битката за Соледар и близките градчета, както и действията в следващите дни по снабдяването с оръжия и боеприпаси и сътрудничеството с партньорите в това отношение.

Той изрази надежда, че предложената на Украйна подкрепа от Полша и Литва може да означава, че други страни ще последват техния пример. Полският президент Анджей Дуда съобщи, че Варшава ще достави на Киев танкове „Леопард“, а колегата му Гитанас Науседа - че Литва ще я снабди с противовъздушни оръжия и боеприпаси.

Финландия изрази предпазливо желание да достави танкове „Леопард 2“ на Украйна, отбелязва ДПА. Хърватия и Естония подкрепиха политически Украйна и изпратиха съществена военна помощ след руската агресия и ще продължат да го правят, заявиха хърватският премиер Андрей Пленкович и естонската му колежка Кая Калас на съвместна пресконференция в Талин.

Междувременно военното министерство на Словакия съобщи, че САЩ скоро ще изтеглят от страната своята система „Пейтриът“, която беше разположена там в замяна на зенитно-ракетния комплекс С-300, предоставен за отбраната на Киев. Нидерландия и Германия също изпратиха на Словакия „Пейтриът“, но Нидерландия вече изтегли своята система. Германските „Пейтриът“ обаче ще останат поне до края на тази година.

От руското външно министерство заявиха, че ако има преговори с Украйна, те трябва да бъдат преки. Най-добър вариант биха били преговори без посредници, заявява в интервю за ТАСС Алексей Полишчук, висш служител на външното министерство в Москва. Според него практиката показва, че западните посредници често действат не в полза на преговарящите страни, а на собствените си икономически и политически интереси. Той припомни, че разговорите миналата година между февруари и април в Беларус и Турция са водени пряко с украински представители.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:29, 14 яну 23

Изглежда, задачата на Зеленски е да настоява за оръжия от САЩ и ЕС толкова дълго, докато бъдат избити всички украинци. Жалко за народ с такъв "водач"...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама