Донев видя клопки в решението на НС за въглищните централи

13:21, 13 яну 23 / Политика 25 2394 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Това е прецедент – нито една друга членка на ЕС не е поставила въпроса за преразглеждане на националните им планове.  Това коментира в петък служебният премиер Гълъб Донев за взетото вчера от парламента решение, с което кабинетът се задължава да започне предоговаряне на сроковете. То предвижда до края на март служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов да постигне съгласие и предварителна положителна оценка за промените от Европейската комисия.

Парламентът прие корекция на въглищните ангажименти към ЕК

Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде продължителен процес, а срокът до 31 март, заложен от депутатите може да постави клопка пред тази реализация“, отбеляза още Донев, който отиде днес да разгледа терена за детска болница.

Премиерът допусна, че тези „клопки“ е възможно да са поставени умишлено. „Ние действаме, не сме останали на разпореждането на Народното събрание, но това е дълъг процес“, добави Донев, цитиран от „Клуб Z“.

„Работим за това да отстояваме националния интерес на България, тези наложени намаления да бъдат предоговорени, включително ако се наложи и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Само оценката на ЕК отнема до 2 месеца, а оттам нататък – трябват решения на всички държави членки. Сроковете на Народното събрание може да се окажат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължават и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация“, смята той.

Следващата седмица Пеканов започва разговори и консултации с отделните структури на ЕК за това каква процедура да се следва за това решение на Народното събрание. Служебният премиер призова междувременно да не спира работата по останалите проекти, заложени в Плана.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама