С цветя и бонбони: Радев връчи третия мандат на БСП

10:40, 16 яну 23 / Политика 25 2379 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавният глава Румен Радев връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“. Това е третият мандат за съставяне на кабинет, след като двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не успяха да формират правителство.

„Благодаря за доверието, разбираме тежестта на ситуацията, ще направим всичко, което зависи от нас да има редовно правителство. Ще търсим съгласие да съставим редовен кабинет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като президентът ѝ връчи мандата, предаде БГНЕС.

След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство възлагам на вас да посочите кандидат за премиер, заяви президентът Румен Радев. БСП съхрани диалога с всички партии, показа, че може да прави компромиси да влиза в коалиции и да управлява заедно с идеологически опоненти, добави Радев. Президентът поднесе букет с цветя на Корнелия Нинова, тъй като днес тя празнува рожден ден.
 

По конституция БСП няма срок, в който да върне папката с името. Ако посочи кандидат за премиер, има седем дни, за да представи и министрите. Ако се провали и третият мандат, страната се насочва към поредни предсрочни парламентарни избори, които вероятно ще се проведат през март.

Нинова свиква лидерска среща, ако няма съгласие за кабинет, връща мандата

Лидерът на БСП обяви план с четири стъпки за съставянето на правителство, който минава през свикването на среща с лидерите на останалите партии в парламента. Все още обаче не е ясно кога ще се проведе тя.

Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме“, каза Нинова и добави, че ако няма съгласие сред партийните лидери за кабинет, БСП бързо ще върне мандата.

Предстои да бъде свикан и Националния съвет на БСП, за да бъде взето решение как точно партията да подходи с мандата. Очаква се това да стане тази седмица. Едва след него се очаква партията да покани останалите формации на разговор за евентуално правителство.

Партията все още не е решила и кой ще бъде кандидатът ѝ за министър-председател. Третият и последен мандат за съставяне на правителство е различен от първите два и не се връчва директно на кандидат за премиер, а на председателят на парламентарната група на избраната от президента формация.

Без големи шансове

Очакванията на партиите са, че и третият мандат има много малко шансове за успех, пише „Сега“.

Възможносттта БСП да състави правителство започна да пропада, дори преди левицата да се е задействала по въпроса. В „Демократична България“ - една от формациите, с които социалистите трябва да преговарят за коалиция, смятат за малко вероятно „Позитано“ 20 да се справи със задачата. ГЕРБ-СДС и ДПС смятат, че страната отива към предсрочни избори.

„Продължаваме промяната“ очаква покана за преговори. А от „Български възход“ вече поставиха условия - да се изработи „коалиционно споразумение с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения" между политическите сили, които биха го подкрепили“.

 

Докога БСП ще тупа топката?

Има подозрения, че Корнелия Нинова ще бави процедурата поне до конгреса на своята партия на 11-12 февруари, за да не се яви на него с поредния провален мандат. Тя получи такъв шанс трикратно през 2021 г. и 2022 г., но не успя да събере подкрепа за правителство. Като стопяваща се политическа сила, която единствена в момента има и отцепник депутат, социалистите вече са на пето място в парламента и са изпреварени дори от „Възраждане“.

БСП не е бавила никога мандата, когато се види, че има отрицателни отговори, ще го върнем, даде заявка зам.-председатлят на парламентарната група на социалистите Герги Свиленски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама