Бивша афганистанска депутатка застреляна в дома си в Кабул

15:30, 16 яну 23 / Свят 25 1770 Шрифт:
Автор:

Набизада представляваше Кабул в парламента на Афганистан от 2019 г. до свалянето на правителството от талибаните през август 2021 г. Тя беше една от малкото жени бивши законодатели, които останаха в Афганистан след превземането на властта от талибаните, съобщават от CNN.

Братът на Набизада също е бил ранен при нападението, каза говорителят на полицията в Кабул Халид Задран, който добави, че се води разследване, за да се установи кой е извършил нападението.

Според началника на местната полиция Молви Хамидула Халид стрелбата е станала около 3 часа сутринта местно време в неделя.

Стрелбата в неделя е първият случай на убийство на депутат от бившата администрация  в града, откакто талибаните завзеха властта. Признаците за влошаване на обстановката със сигурността в столицата на страната са повече от очевидни.

Миналата седмица най-малко петима души бяха убити при експлозия близо до афганистанското министерство на външните работи, според полицията в Кабул.

Нарастващата несигурност предизвиква сериозна тревога“, пише Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан в изявление, осъждащо атаката. „Насилието не е част от никое решение за постигане на траен мир в Афганистан.

Откакто талибаните поеха контрола над страната, множество нападения взеха десетки жертви в столицата. През септември миналата година атентатор самоубиец уби най-малко 25 души, предимно млади жени, в образователен център в Кабул.

По-рано същия месец шестима души, включително двама служители на руското посолство, бяха убити при самоубийствен взрив близо до сградата на руското посолство. През август експлозия в джамия по време на вечерна молитва уби 21 души и рани 33. Всички тези случаи недвусмислено говорят за растящото напрежение вътре в Афганистан, където рязкото поляризиране на обществото е тревожен фактор, водещ често до кървави последици.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама