Украинското военно разузнаване: Путин иска Донбас да бъде превзет до март

09:40, 17 яну 23 25 1971 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Представител на украинското военно разузнаване каза, че руският президент Владимир Путин е наредил на новия командващ т. нар. специална военна операция в Украйна генерал Валерий Герасимов да превземе Донбас до март, предаде украинската агенция УНИАН, цитирана от БТА.

Андрий Юсов от Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Путин не обръща внимание какво всъщност се случва на фронта. Руският президент иска да унищожи украинците като отделен народ и нация, а Украйна - като независима държава, предупреди той.

Юсов не даде подробности за тези свои твърдения. Представителят на украинското военно разузнаване обаче отбеляза, че Русия вече много пъти е променяла сроковете за изпълнение на свързани с войната задачи. По-конкретно те искаха „да превземат Киев за три дни“, подчерта той и прогнозира, че окупаторите няма да успеят и този път.

Юсов потвърди, че украинското разузнаване разполага с информация, че руските въоръжени сили може да подготвят настъпление в южната Запорожка област.

През последните дни министърът на отбраната Олексий Резников и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов казаха, че е възможно Русия да опита да проведе голямо настъпление напролет. Поверяването на „специалната военна операция“ лично на началника на руския генерален щаб също може да е признак, че Кремъл подготвя сериозна инвазия.

В събота украинското военно разузнаване вече предупреди, че Русия се готви за дълга война.

В оценка, публикувана в неделя на сайта му, Институтът за изследване на войната пише, че Кремъл със закъснение пристъпва към мобилизация на персонала, реорганизация и мерки за индустрията, които е трябвало да предприеме още преди инвазията в Украйна през февруари миналата година. Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст Русия е на път да започне да провежда „специалната военна операция" като голяма конвенционална война.

От началото на миналия месец Путин дава публично сигнали, че кампанията в Украйна може да е „дълъг процес“. В няколко изказвания през декември той очерта косвено своите цели: да подобри процесите на мобилизиране на руските военни усилия, да съживи отбранителната промишлена база на страната, да централизира контрола на Кремъл върху руското информационно пространство и да възстанови авторитета на министерството на отбраната.

Зеленски: Ударът в Днипро показва нуждата от по-бързи западни оръжейни доставки

Смъртоносният руски ракетен удар по жилищен блок в източния украински град Днипро показва необходимостта от по-бързи и по-добре координирани решения за доставяне на оръжия за Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и Ройтерс.

Най-малко 40 души са загинали по последни данни при атаката в събота, а 25 остават в неизвестност.

В редовното си вечерно видеообръщение Зеленски посочи като друг аргумент „факта, че Русия подготвя нови опити да вземе инициативата във войната“. Той похвали изрично Великобритания, която току-що обяви, че ще изпрати на Украйна оръжия, от които има нужда. „Обявен бе нов пакет отбранителна помощ - точно каквото е необходимо: тежки бойни танкове, други бронирани автомобили и артилерия“, посочи Зеленски.

Украинският президент изрази очакване нови оръжейни доставки за страната му да бъдат огласени на Световния икономически форум в Давос, който започва по същество днес, и на заседанието на контактната група за Украйна в американската военновъздушна база „Рамщайн“ в Германия в петък.

Тихановска: Ученията в Беларус са блъф

Междувременно беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска определи като блъф започналите вчера съвместни военни учения на Русия и Беларус, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Основната цел на този блъф е да бъдат отклонени украински военни части от фронтовата линия, подчерта Тихановска на Световния икономически форум в Давос. Тя прогнозира, че едва ли ще има нападения от Беларус, макар да допусна, че е възможно оттам да бъдат изстреляни ракети.

В същото време ученията целят да сплашат гражданите на Беларус с възможна война и да направят така, че президентът Александър Лукашенко да изглежда като лидер, който прави всичко възможно, за да избегне конфликт, заяви Тихановска. „Това е шоу за хората в Беларус, за да ги заплашат, да им кажат: вижте, руската армия е тук, затова мълчете, не се противопоставяйте“, добави тя.

Тихановска определи като „фарс“ и „отмъщение“ от страна на Лукашенко започващия утре задочен съдебен процес срещу нея в Беларус. Тя обърна внимание, че е опитала да се свърже с назначения ѝ адвокат, но не е получила отговор.

Киев търси повече западна помощ в Давос

Голяма украинска делегация, водена от първата дама Олена Зеленска, е в Давос тази седмица за Световния икономически форум, за да убеди Запада да достави повече хуманитарна помощ и оръжия на страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. В същото време американска делегация, водена от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, е на посещение в Киев.

„Точно затова съм тук“, заяви кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко пред репортери в швейцарския планински курорт в отговор на въпрос за необходимостта от повече помощ близо година след началото на руското нашествие. „Ето защо е много важно да се срещаме и да разговаряме помежду си. Много е важно да се установяват лични контакти“, каза бившият професионален боксьор.

Критична инфраструктура в Киев може да излезе от строя във всеки един момент, призна Кличко, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че спорадичните руски ракетни атаки в комбинация с минусовите температури подлагат местните власти на все по-силен натиск.

Украинската първа дама Олена Зеленска ще бъде сред първите оратори, които ще говорят лично в Давос днес. Президентът Володимир Зеленски ще направи видеообръщение утре.

В Давос тази седмица са очаквани още много представители на украинските власти, включително кметовете на Николаев и Лвов и министрите на икономиката, културата и цифровите технологии, което прави делегацията на страната една от най-големите. Както и през май, руски политици и бизнесмени не бяха поканени в Давос. На мнозина от тях впрочем е наложена забрана да пътуват до Европа. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама