Президентът на Виетнам подаде оставка заради корупционен скандал

14:20, 17 яну 23 / Свят 25 937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Виетнамският президент Нгуен Ксюан Фук подаде оставка. Това съобщи новинарският портал VnExpress. Централният комитет (ЦК) на Комунистическата партия на Виетнам е одобрил оставката на президента.

Според Виетнамската информационна агенция, Нгуен Ксюан Фук е решил да напусне поста си заради корупционен скандал в правителството. Фук е подал оставката си от възложените му длъжности, напуснал е работата си и се е пенсионирал, съобщи държавната информационна агенция VNA.

Внезапното напускане на Фук е изключително необичаен ход в комунистически Виетнам, където политическите промени обикновено са внимателно организирани с акцент върху предпазливата стабилност, пише БГНЕС.

Оставката му последва уволнението на двама заместник министър-председатели този месец в рамките на антикорупционна чистка, довела до ареста на десетки служители. Той беше министър-председател между 2016 и 2021 г., преди да поеме ролята на президент.

Фук „пое политическа отговорност като лидер, когато няколко длъжностни лица, включително двама вицепремиери и трима министри, извършиха нарушения и пропуски, причинявайки много сериозни последици“, заяви VNA. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:15, 19 яну 23

А нашият боклук кога?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама