Учените ще актуализират „Часовника на Страшния съд”

18:40, 18 яну 23 / Свят 25 1038 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Предстои актуализиране на „Часовника на Страшния съд”, който представлява преценката на водещи експерти в областта на науката и сигурността за опасностите за човешкото съществуване.

От Бюлетина на атомните специалисти обявиха, че на 24 януари в 10:00 ч. сутринта (1500 GMT) ще обявят дали ще се промени времето на символичния часовник.

Организацията описва часовника като „метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение”.

Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати, пише БГНЕС. 

За 2023 г. от Бюлетина заявиха, че ще вземат предвид войната между Русия и Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, продължаващата климатична криза, спонсорираните от държавата кампании за дезинформация и разрушителните технологии.

В момента стрелките на часовника са на 100 секунди до полунощ. Първоначално часовникът беше настроен на 7 минути до полунощ.

Най-голямото разстояние, на което е бил някога, е 17 минути - след края на Студената война през 1991 г.

Бюлетинът е основан през 1945 г. от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта „Манхатън”, в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия.

Идеята часовникът да символизира глобалната уязвимост към катастрофа се появява през 1947 г. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама