Тайван разрешава на жените да участват в обучението на военния резерв

14:50, 18 яну 23 / Политика 25 1897 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Във вторник тайванската армия представи плановете си за първи път да позволи на жени да се включат като доброволци в обучението на резервните сили съобщиха от CNN. Това се случва докато Китай продължава да засилва военния натиск върху демократичния самоуправляващ се остров.

Тайванското министерство на отбраната заяви, че ще позволи на 220 уволнени жени войници да се запишат за обучение от второто тримесечие на тази година.

Генерал-майор Ю Уен-Ченг, от Агенцията за мобилизация на цялата отбрана към министерството, заяви, че този ход ще бъде пробен за тази година.

Тайванското министерство на отбраната и преди е заявявало, че обучава само мъже резервисти, тъй като не разполага с достатъчен капацитет за настаняване и на двата пола.

Тайванските законодатели заявиха, че изключването на жените от обучението за резервисти е равносилно на дискриминация по полов признак.

През декември Тайван обяви, че от 2024 г. ще удължи срока на задължителната военна повинност за всички мъже, отговарящи на условията, от четири месеца на една година, като изискването ще се прилага за мъжете, родени след 2005 г.

Тайван разполага с военни сили от около 170 000 души, съставени предимно от доброволци, като същевременно ежегодно обучава и около 120 000 резервисти, според Световния справочник на ЦРУ

Мъжете на възраст от 18 до 36 години трябва или доброволно да служат в армията, или да изкарат период на задължителна служба в резерва

След като бъдат уволнени, мъжете подлежат на четири пъти в продължение на осем години на повторна подготовка.

Към 2021 г. жените съставляват 15 % от тайванската армия, но служат предимно на небойни длъжности, се казва в CIA Factbook.

Китайският лидер Си Дзинпин отказа да изключи възможността за използване на военна сила, за да постави острова под контрола на Пекин.

Възможните перспективи над войната бяха представени по-рано миналата седмица от Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) след провеждането на една от най-мащабните симулации на военни игри.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама