Грета Тунберг освободена, след като по-рано бе задържана от германската полиция на протест във въглищна мина

15:30, 18 яну 23 / Свят 25 1716 Шрифт:
Автор:

Грета Тунберг е била част от голямата група протестиращи, които пробиха полицейска бариера и навлязоха в яма за въглища, която властите не успяха да обезопасят напълно, каза полицейският говорител Кристоф Хюлс пред CNN във вторник. Това е вторият път, когато Тунберг е задържана на мястото, добави той.

От миналата сряда германската полиция е отстранила стотици активисти от Люцерат. Някои са били на мястото повече от две години, съобщават от CNN, заемайки домовете, изоставени от бивши жители, след като са били изгонени, за да направят място за мината за лигнитни въглища.

Германското правителство постигна сделка с енергийната компания RWE, собственикът на мината, през 2022 г., позволявайки й да се разшири в Люцерат в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г. – вместо 2038 г. След като изселването приключи, RWE планира да изгради 1,5-километрова (0,93 мили) периметърна ограда около селото, запечатвайки сградите, улиците и канализацията, преди да бъдат разрушени.

Тунберг написа в Туитър в петък, че е в Люцерат, за да протестира срещу разширяването. В събота тя се присъедини към многохилядната демонстрация срещу разоряването на селото. Обръщайки се към активистите на протеста, Тунберг каза: „Въглеродът все още е в земята. И докато въглеродът е в земята, тази борба не е приключила“.

Хюлс каза, че Тунберг "изненадващо" се е върнала да протестира в неделя, когато е била задържана за първи път, и след това отново във вторник.

Разширяването на въглищната мина е от огромна важност за активистите по климата. Те твърдят, че продължаването на изгарянето на въглища за енергия ще увеличи затоплящите планетата емисии и ще наруши амбицията на Парижкото споразумение за климата да ограничи повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Лигнитът е най-замърсяващият вид въглища, който сам по себе си е най-замърсяващото изкопаемо гориво.

Трябва да спрем настоящото унищожаване на нашата планета и жертването на хора в полза на краткосрочния икономически растеж и корпоративната алчност“, каза Тунберг.

Сблъсъците между активисти и полицията продължават този месец и снимки от протестите показват полицаи, облечени в екипировка за борба с безредиците, за да отстранят демонстрантите. Над 1000 полицаи са участвали в операцията по изселването. Повечето от сградите в селото вече са разчистени и заменени с изкопни машини.

RWE и партията на Зелените в Германия отхвърлят твърдението, че разширяването на мините ще увеличи общите емисии, заявявайки, че европейските ограничения означават, че допълнителните въглеродни емисии могат да бъдат компенсирани. Но няколко доклада за климата изясниха необходимостта от ускоряване на чистата енергия и прехода от изкопаеми горива. Последните проучвания показват също, че Германия може дори да не се нуждае от допълнителни въглища. Доклад от август на международна изследователска платформа Coal Transitions установи, че дори въглищните централи да работят с много висок капацитет до края на това десетилетие, те вече разполагат с повече налични въглища, отколкото е необходимо от съществуващите доставки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама