Отчета на кабинета: Заварихме държава на пауза, променихме живота на българите към по-добро

12:16, 19 яну 23 / Политика 25 1831 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството провежда открито заседание, на което представя отчет за свършената работа в рамките на мандата. В началото на отчета си Донев отбеляза, че служебният кабинет е заварил държава на пауза, но е подобрил координацията и комуникацията между институциите, а с цялостната си дейност е променил живота на хората към по-добро.

„Държа да отбележа, че ние сме най-дълго управлявалото временно правителство. Правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие и най-важното - правителство на действията в екип. Най-добрият начин за справянето с неоснователните обвинения и лъжите са резултатите от добре свършената работа. На финала на мандата ни е показваме какво направихме докато другите говориха“, посочи Донев, цитиран от БНТ.

Сред успехите на оглавявания от него кабинет Гълъб Донев посочи:

  • Организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври
  • Връщането на държавата на ГКПП „Капитан Андреево“ и решаване на проблема с фитосанитарния контрол
  • Справянето с енергийната криза
  • Забавянето на инфлацията и овладяването на цените на горивата
  • Подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск

Организацията на изборите

Донев отчете отлично справяне с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври, за което основни заслуги имат МВР, МВнР и Министерство на електронното управление. Нашият кабинет се справи отлично с организацията и подготовката на изборите на 2 октомври. Съществени нарушения не бяха констатирани. Изборната активност беше много ниска, за което отговорността не е на служебното правителство, изтъкна той.

След 2009 година нито едно правителство не е направило отчет на дейността си в края на мандата си, отбеляза Донев.

Казусът с ГКПП Капитан Андреево

Служебният премиер изтъкна, че мандатът е започнал с километрична опашка на ГКПП Капитан Андреево. Върнахме държавата на границата на дела, а не на думи. На министрите на земеделието и на вътрешните работи - Явор Гечев и Иван Демерджиев им се наложи да заработят заедно от първите минути, за да намерят решение на проблема с фитосанитарния контрол на границата, посочи той.

Вицепремиерът Иван Демерджиев напомни, че от август до ноември се е наложило на пункта да бъде разположена жандармерия - общо 2147 души, които са осигурили държавния контрол на втория най-голям граничен пункт в света.

От момента, в който застъпи служебното правителство нито един камион не е обработен от никого, освен от държавата. Въпреки че имаше политически спорове каквито и да са, ние не се включвахме, а просто си свършихме работата. С всички останали неща, които направихме, проблемът е решен, отчете земеделският министър Явор Гечев.

Енергийната криза

Действията на служебното правителство, на практика реанимираха енергийния сектор, отчете още служебният премиер. Сред успехите в този сектор от служебното правителство посочиха сключените договори за газови доставки, осигуряването на слотове за доставка на втечнен газ и завършването на интерконектора с Гърция.

Една от най-важните задачи, които Румен Радев ни постави, беше да се справим с наследените кризи - енергийна, ръст на инфлацията, засилен мигрантски натиск. За да бъде овладяна енергийната криза създадохме междуведомствен кризисен щаб с председател вицепремиерът Христо Алексиев. Докато върху нас се сипеха нападки, реанимирахме сектора на енергетиката, изтъкна премиерът.

Министърът на земеделието допълни, че успоредно с газовата криза правителството завари и недостиг на дърва за огрев - проблем, който вече не съществува.

Забавяне на инфлацията и овладяване на цените на горивата

Забавянето на инфлацията, овладяването на цените на горивата, целевите помощи за отопление, достигнали до всеки 10-и гражданин на България, увеличеният размер на границата на бедността, преизчислението на пенсиите през октомври, исторически ниска безработица - под 4,5% също бяха отчетени като успехи на служебното правителство. Често бяхме обвинявани, че отказваме политика по доходите. Не се отказвахме, а мислехме решения, които да помогнат на хората да догонят инфлацията, посочи Донев.

Служебният вицепремиер Христо Алексиев показа диаграми с устойчив спад на горивата. Той изтъкна, че цените са се понижили с между 50 ст. и 1 лв. и в момента страната ни е с най-ниски цени на горивата в цяла Европа.

Вижда се една много устойчива крива, която прилича на пистата на Томба за цените на горивата. В България имаше привнесена инфлация, но и такава, която се генерира тук и ние работихме за това да ограничим вътрешната инфлация. За това голямо значение имаха и цените на горивата, обясни той.

Алексиев напомни и решението Лукойл България да прехвърли цялата си дейност у нас и да плаща данъци към хазната.

Мигрантския натиск

Гълъб Донев отчете и подобряване на охраната на южната ни граница на фона на големия мигрантски натиск. Каналджийските схеми станаха видими, благодарение на системната работа на МВР с всички усилия, които положи да противодейства на това явление, посочи той.

Планът за възстановяване и устойчивост

Служебното правителство успя да свърши работата по гарантиране на първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост и да разработи необходимите законопроекти за второто плащане, отчете Гълъб Донев.

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов отправи критика към 48-ото Народно събрание, че от 14 внесени законопроекта депутатите са одобрили два.

Шенген

Темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство остава проблем за служебния кабинет като надеждите са, че до края на годината страната ни ще стане част от митническия съюз.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама