NEXO са се споразумели с властите в САЩ

09:50, 20 яну 23 25 1644 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В съобщение до медиите от NEXO посочиха, че са постигнали окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), и още институции.

От компанията посочват като детайли по споразуменията, че не са налице твърдения или обвинения, че NEXO е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на NEXO са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на NEXO, приет за ценни книжа.

С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на NEXO, касаещи бизнеса на компанията, се посочва в съобщението, пише БНР. 

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ отбеляза, че обвиненията са били свързани с продукта на Nexo - Earn Interest Product, който позволява на американските инвеститори да заемат криптовалута на компанията в замяна на обещани лихвени плащания.

„Скъпи имоти, яхти и картини“: четирима обвиняеми по случая Nexo

Nexo се съгласи да плати два транша от по 22,5 милиона долара за уреждане на такси по повдиганите обвинения от SEC и от държавните регулаторни органи на САЩ, посочва Комисията за ценни книжа и борси. Компанията също така се съгласи да прекрати продажбата на своя продукт на американски инвеститори.

Спазването на нашите изпитани във времето обществени политики не е право на избор", се посочва в изявление на Гари Генслер, председател на SEC. „Когато крипто компаниите не се съобразяват, ние ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни”, добави той.

SEC отбелязва, че Nexo доброволно е спряла да предлага своя кредитен продукт на нови американски инвеститори, след като Комисията повдигна обвинения по подобни въпроси през февруари миналата година и на BlockFi, отбелязва „Файненшъл таймс”. Nexo обяви през декември, че ще спре предлагането на продукта си в определени американски щати и постепенно ще прекрати всички свои услуги в страната, добави SEC.

Доволни сме от тази обща резолюция, която недвусмислено слага край на всички спекулации около отношенията на Nexo със Съединените щати”, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo, предаде „Файненшъл таймс”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама