САЩ с 2,5 млрд. долара военна помощ за Украйна

10:10, 20 яну 23 25 1540 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от близо 2,5 милиарда долара, включващо стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на отбраната.

Новата помощ включва 59 бойни машини на пехотата „Брадли" и 90 бронирани машини „Страйкър", се казва в съобщението.

В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи „Хаймарс", 8 системи за противовъздушна отбрана „Авенджър", десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.

САЩ са предоставили досега общо 27,4 милиарда долара помощи на Украйна в областта на сигурността, откакто Русия нахлу в страната през февруари миналата година, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. 

Западните съюзници обещаха оръжие за милиарди долари на Украйна. Опасявайки се, че зимата ще даде възможност на руските сили да се прегрупират и да се хвърлят в масирано настъпление, Украйна настоява за още помощи, за да се бори с инвазията на Москва.

За брадите на войниците 

Чеченският лидер Рамзан Кадиров разкритикува забраната руските войници да носят бради, присъединявайки се към шефа на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин в последния изблик на двамата мъже срещу ръководството на руската армия, предаде Ройтерс.

В интервю за информационния сайт РБК Виктор Соболев, пенсиониран генерал-лейтенант и член на руския парламент, защити забраната на брадите, личните смартфони и таблети като „елементарна част от военната дисциплина".

В Teлеграм Кадиров (той винаги е бил с брада) се спря на ролята на неговите войски във войната на Русия в Украйна и написа във връзка с повдигнатия въпрос: „Очевидно генерал-лейтенант Виктор Соболев има много свободно време…тъй като няма какво да прави, освен да препрочита военния кодекс за поведение".

Кадиров нарече коментарите на Соболев „явна провокация" и заяви, че неговите войници, предимно мюсюлмани, носят бради като част от религиозния им дълг.

Шефът на „Вагнер“ Пригожин, чийто разрив с ръководството на отбраната през последната седмица стана още по-публичен, нарече коментарите на Соболев „абсурдни" и „архаизми от 60-те години на миналия век".

Кадиров и Пригожин, чиито сили в Украйна действат до голяма степен автономно от висшето командване, станаха по-открити в критиките си към руското военно ръководство, след като армиите на Москва претърпяха поредица от поражения през есента, посочва Ройтерс. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама