България с два медала на олимпийския фестивал в Италия

14:40, 24 яну 23 / Спорт 25 2649 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България спечели първи медал на Олимпийския младежки европейски зимен фестивал в Фриули Венеция Джулия (Италия). Петър Гергьовски стана вицешампион, а Тервел Замфиров е 4-ти на паралелен гигантски слалом в сноуборда. В директния сблъсък за титлата Гергьовски отстъпи с 3,40 секунди пред представителя на домакините Майк Сантуари, който заслужи златото. С бронза се окичи Вернер Пийч (Австрия), изпреварил с 1,32 секунди Замфиров в малкия финал. В същата дисциплина при девойките Андреа Коцинова и Йорданка Андонова отпаднаха на осминафиналите.

Коцинова беше елиминирана от Соня Запала (Полша), а Андонова бе отстранена от Мари Гамс (Австрия), която в последствие стигна до бронза. Шампионка стана Матилда Шайд (Германия). Утре нашите ще стартират в отборната микс надпревара на паралелен гигантски слалом. С 31.8 т. Кристиян Крумов се нареди 18-и в квалификациите на сноуборд фристайл бигеър и остана под чертата на продължаващите напред 12, съобщиха от БОК.

В ски-бягането класически стил на 10 км Дани Чолаков се класира 50-и, а на 7.5 км също класически стил Даниела Йорданова е 56-а и Ивайла Василева 59-а.

На шорттрек 1500 м единствено Асен Гюров стигна до полуфиналите, където остана шести и не продължи напред. В същата дисциплина на фаза четвъртфинали отпаднаха Николас Тосков, Соня Стоянова и Аделина Чанчева.

Четиримата ни представители се класираха трети в четвъртфинала на отборната микс щафета, а само първите два тима продължиха на полуфинал. На 500 м Асен стигна до четвъртфинал, но третото място там не му даде път към полуфиналите. Също на фаза четвъртфинал отпадна и Соня Стоянова, докато Аделина Чанчева и Николас Тосков не успяха да преодолеят сериите.

И втори медал

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда. Още в първия си старт за деня нашите отвяха на осминафинала тима на Чехия с 1.21 сек.

След това на полуфинала отстраниха много силния тандем на Италия с 0.57 сек. и на полуфинала триумфираха над Украйна с 1.21 сек. В един изключително оспорван финал само 1 стотна от секундата даде преднина на първия тим на Чехия. Вторият ни отбор в състав Петър Гергьовски и Йорданка Андонова отпадна на осминафинал в дуел с Германия II. Така сноубордът донесе второ сребро за България, след като вчера Гергьовски стана вицешампион в индивидуалния старт на същата дисциплина.

В шорттрека на 1000 м Соня Стоянова и Асен Гюров преодоляха сериите, но в четвъртфиналите се класираха пети и не продължиха напред. Аделина Чанчева и Николас Тосков отпаднаха в сериите. В биатлона, в спринта на 7.5 км Георги Наумов се нареди 47-и с 6 грешки, а Веселин Белчински е 66-и с 8. В спринтовото ски-бягане на 7.5 км свободен стил Дани Чолаков е 60-и.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама