Тръмп се връща във Facebook

10:35, 26 яну 23 / Свят 25 1363 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че за в бъдеще никой лидер не трябва да бъде със забранен достъп до социалните мрежи. Коментарът на Тръмп идва след като компанията Мета обяви, че вдига двугодишната забрана спрямо него във Facebook и Instagram. 

В своята социална мрежа Truth Social Тръмп посочи, че с решението си да го свали от платформата Facebook е загубила „милиарди долари“ и че „подобно нещо не трябва да се случва отново на действащ президент или на всеки който не заслужава наказание“. 

Мета обявиха, че връщат профилите на Тръмп във Facebook и Instagram до няколко седмици и добавиха, че това става с въвеждане на нови правила за възпиране на нарушения. Предвижда се бившият президент да бъде с прекъснат достъп в продължение на две години за всяко нарушение на политиката на платформите.

Профилите на Тръмп бяха спрени ден след нападението в Капитолия през 2021 година, когато стотици се опитаха да попречат на приемането на резултатите от изборите за президент спечелени от Джо Байдън. Тръмп бе обвинен, че с недоказани твърдения за изборни измами в свои речи и публикации в социални мрежи е подстрекавал свои привърженици към насилие, припомня БНР. 

Не е ясно дали Тръмп смята да се върне във Facebook и Instagram. През ноември Илон Мъск свали забраната спрямо него в Туитър, но бившият президент все още не се е завърнал там.

Новината от Мета идва след молба от Скот Гаст - адвоката на кампанията на Тръмп за президентските избори догодина, който казва, че забраната в голяма степен е „изкривила и попречила на публичния дискурс“. 

Демократът Адам Шиф, който бе призовал Мета да удължи забраната спрямо Тръмп коментира, че решението ще позволи на Тръмп да продължава да „разпространява неговите лъжи и демагогия“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама