Зеленски: Всяка руска ракета е аргумент защо са нужни повече оръжия

12:05, 27 яну 23 25 1524 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руската агресия може и трябва да бъде спряна само с адекватни оръжия, заяви украинският президент Володимир Зеленски след поредната вълна руски ракетни удари в Украйна.

Украинският президент заяви във вечерното си видеообръщение: „Всяка руска ракета, изстреляна срещу нашите градове, всеки ирански дрон, който използват терористите, са аргументи защо са необходими повече оръжия. Само оръжията неутрализират терористите”.

Володимир Зеленски благодари на Канада, която стана поредната страна, която заяви, че ще предостави танкове на Украйна. Общо 12 държави изразиха такава готовност, в това число Германия и Съединените щати.

Междувременно бе съобщено, че помощта за Киев вече ще се координира от единна дарителска платформа, предаде БНР. 

Андрий Ермак, ръководител на администрацията на украинския президент, е обсъдил предложения от Киев мирен план с посланиците на страните от Г-7 и на ЕС в Украйна в опит за постигане на максимална подкрепа от международната общност.

Япония обяви, че разширява списъка със стоки, които са забранени за износ за Русия и замразява авоари на руски представители и организации. В него ще бъдат добавени водни оръдия, оборудване за добив на газ, рентгени, експлозиви и роботи. Решението бе взето, след като при руски ракетни удари в Украйна вчера бяха загинаха най-малко 11 цивилни.

Кремъл заяви, че решението на западните страни да доставят на Украйна модерни танкове означава, че те са страна в конфликта, след като Берлин и Вашингтон одобриха изпращането на машините за Киев.

„Европейските столици и Вашингтон постоянно дават изявления, че изпращането на различни видове оръжия, включително танкове, по никакъв начин не означава тяхното участие във военни действия. Ние категорично не сме съгласни. В Москва това се възприема като пряко участие в конфликта”, каза в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама