ДБ и ПП дадоха на Конституционния съд промените в Изборния кодекс

16:02, 27 яну 23 / Политика 25 1915 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Демократична България” и „Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс, наложени от т.нар. Хартиена коалиция. Конституционната жалба е подписана от 70 депутати от двете формации.

Пряк резултат върху изборите през април няма да има, тъй като решенията на КС действат за в бъдеще”, заяви пред медиите Надежда Йорданова. Тя обаче очаква още следващият парламент да поправи грешките на настоящия в Изборния кодекс. И добави, че според конституционната практика, от приемането на жалба по допустимост до произнасянето на съда минават от половин до една година.

Парламентът отхвърли ветото върху Изборния кодекс

„Работим заедно работим с колегите от „Продължаваме промяната” повече от година, а сегашната ни съвместна инициатива е стъпка към засилване на нашето партньорство”. Така отговори депутатът от ДБ и доцент по конституционна право Атанас Славов в отговор на журналистически въпрос, дали жалбата е стъпка към съвместно явяване на изборите.

Според жалбата на ДБ и ПП последните промени в Изборния кодекс противоречат на основни принципи и стандарти, залегнали в българската конституция и в решения на Конституционния съд: принципа на правовата държава, принципа на равенството на гражданите пред закона и принципите и стандартите за защита на избирателното право, съобщиха от пресцентъра на ДБ. 

Бързината за приемане на измененията в изборното законодателство доведе до абсурда да се гласува по три начина – с хартиена бюлетина, с бюлетина от машинен вот и с машинно гласуване, т.е. въведени са три различни понятия за бюлетини и две различни форми на гласуване!

С осакатения машинен вот е нарушено общото, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. В чистия си вид машиннното гласуване трябваше да предотврати манипулирането на гласове и грешките и фалшификациите при отчитането им. Сега обаче вече няма гаранция, че всеки избирател подава само един глас за всеки вид избор и че всеки глас се съхранява и преброява само един път.

Въпреки че експерименталното дистанционно електронно гласуване беше подкрепено с национален референдум, то бе набързо заличено между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс. С което се погазват правилата за приемане на законодателни инициативи в условия на широка публичност на инициирането и след обществено обсъждане на предложенията, заявяват жалбоподателите от ДБ и ПП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Калин 19:01, 27 яну 23

Идеята за чисто машинен вот ги блазни, защото имат кодовете и могат да влияят на резултатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама