Проучване: Светът има достатъчно суровини за зеления преход

11:26, 30 яну 23 / Свят 25 1796 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Светът разполага с достатъчно редкоземни минерали и други важни суровини, за да премине от изкопаеми горива към възобновяеми източници за производство на електричество и да ограничи глобалното затопляне, твърди ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

С нарастването на производството на електричество посредством слънчеви панели, вятърни турбини, водноелектрически и ядрени централи се засилиха и опасенията, че ключовите минерали за осъществяването на така желаната декарбонизация няма да достигнат.

Редкоземните минерали или елементи всъщност не са толкова редки. Според данни на Геологическия институт на САЩ те са „относително изобилни”. Такива елементи са нужни за мощните магнити, влагани във вятърните турбини, както и за производството на смартфони, монитори за компютри, ЛЕД крушки и др.

Цитираното от АП проучване разглежда не само въпросните редкоземни елементи, но и други 17 суровини, необходими за производството на електричество, включително и някои базови ресурси като стомана, цимент и стъкло.

Екипът е проучил минералите, които доскоро не се били сериозно експлоатирани, както и 20 различни източници на енергия. Учените са изчислили наличните запаси, както и евентуалното замърсяване при добива им, ако производството на зелена енергия" се увеличи дотолкова, че да намали достатъчно парниковите емисии, генерирани от изкопаемите горива.

Добивът трябва сериозно да се увеличи, но на Земята има достатъчно редкоземни елементи и извличането им няма да повлияе сериозно на глобалното затопляне, се посочва в проучването, публикувано в научното списание Джаул" (Joule).

Декарбонизацията няма да протече гладко, но ние сме в състояние да я осъществим", казва един от съавторите на проучването Зеке Хаусфатер, климатолог към технологичната компания Страйп енд Бъркли Ърт" (Stripe and Berkeley Earth). Няма нужда да се безпокоим, че тези минерали ще свършат".

Всъщност опасенията по отношение на декарбонизацията са свързани най-вече с транспорта и батериите за електромобили, в които се влага много литий, а проучването не се занимава с този проблем. Да се проучат минералите, които се влагат в батериите, е по-сложно и затова екипът на Хаусфатер тепърва ще се заеме с този въпрос. 

Учените са на мнение, че от особена важност е скоростта, с която светът се обръща към зелената енергия, и това е в състояние в даден момент да създаде недостиг.

Екипът дава пример с елемента диспросий, който се ползва при магнитите, влагани във вятърните турбини. Рязко увеличение на производството на такива турбини ще изисква наличието на три пъти повече диспросий, отколкото сега се добива. В същото време наличието на този елемент на Земята е над 12 пъти повече, отколкото е необходимо за осъществяването на зеления преход, пише БТА. 

Друг ключов елемент е телурът, който се влага в индустриалните соларни паркове и запасите от който са малко над нужното за реализирането на прехода към чиста енергия.

Екипът обаче успокоява, че всички тези редкоземни минерали имат адекватни заместители, ако все пак се стигне до недостиг.

В резерв има достатъчно материали. Анализът в това проучване развенчава всички опасения, че минералите, необходими за зеления преход, ще се изчерпят", казва Даниъл Ибара, професор по екология в Университета Браун", който не е участвал в изследването, а се е съсредоточил върху проблема с лития. За него от особено значение е фактът, че производството на определени елементи трябва да се увеличи и е важно да се знае колко бързо това може да стане.

Налице са и опасения, че добивът на все повече редкоземни материали ще освободи в атмосферата твърде много парникови газове. Екипът на Хаусфатер изчислява, че вероятно става дума за около 10 милиарда метрични тона, което е около една четвърт от годишните обеми, изпускани в атмосферата.

Но увеличаването на въглеродните емисии от повече добив на редкоземни минерали ще бъде повече от компенсирано от огромното намаляване на замърсяването с въглеродни емисии, изпускани при изгарянето на изкопаеми горива, казва Хаусфатер.

Според Роб Джаксън от Станфордския университет, който не е участвал в проучването, обаче въпреки доказателствата, че редкоземните минерали са в изобилие, трябва да се търси баланс. Увеличеният добив трябва да се съчетае с по-малко използване".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама