Изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г.

13:31, 31 мар 23 / Регионални новини 25 1211 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю.

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията.

Съгласно чл. 205 (ал. 1-4) от Изборния кодекс, всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията от това каре.

Забележка: Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

1.Намеренията за гласуване към 26 март

Седмица преди вота, 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

Към 26 март най-висока мобилизация регистрираме сред електората на ДПС.

В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване регистрираме сред жителите на столицата, но и сред населението на градовете-областни центрове.

Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота. 

2. Декларативните електорални нагласи към 26 март 2023 г.

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-тото Народно събрание. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, по данни на Екзакта, това е Левицата.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията.

Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове.

С надмощие в надпреварата ще се поздрави коалицията, която не се отказва да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласуват избиратели.

Стратегиите на изборните щабове на двете водещи коалиции в последните дни на кампанията и в деня на вота ще бъдат много важни за крайния резултат.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.

ЕЛЕКТОРАЛНИ НАГЛАСИ КЪМ 26 МАРТ СРЕД ТВЪРДО РЕШИЛИТЕ ДА ГЛАСУВАТ И ИЗБРАЛИТЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТ

Забележка: Данните в графиката са преизчислени без отговора „Не подкрепям никого“. В настоящото изследване на „Екзакта” с „Не подкрепям никого” заявяват, че ще гласуват 3.9% от българите.

Източник: Екзакта Рисърч Груп

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 6
1 HarryKiz 09:22, 05 апр 23


Awesome write ups. Thank you.
tripadvisor review writing service writing a terms of service agreement paper writer services music essay writing service

2 GregoryArody 09:22, 05 апр 23


This is nicely put. !
writing rhetorical analysis essay https://service-essay.com ghostwriter review https://helpwritingdissertation.com

3 Andrewwek 09:23, 05 апр 23


Awesome content, Kudos!
american paper writing service best research paper writing service online college papers to buy customer writing paper service

4 Nathantut 23:21, 08 апр 23


Really lots of amazing facts!
free essay writer app essay writer for hire writing essays for money

5 Ernestmum 10:32, 11 апр 23


Whoa tons of great information.
thesis paper for sale buy pre written essay

6 Ernastmum 03:12, 28 юли 23


Whoa many of helpful information.
fast essay writing service argumentative essay writing essay writer help

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама