Цветанов призова президента да свика КСНС и България да признае Хизбула за терористична организация

17:03, 18 юли 23 / Политика 25 944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атентатът в Сарафово доказа, че тероризмът няма граници

Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да може българските институции и парламентарно представени партии да излязат с позиция, каквато имат днес страни като Германия, Нидерландия и Литва, и страната ни да обяви Хизбула за терористична организация. За това призова бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който присъства на възпоменателната церемония, в памет на загиналите 5 израелски и един български гражданин при атентата на летище Сарафово, на 18 юли 2012 г. По думите на Цветанов такава позиция ще помогне за ограничаване възможностите за финансиране на тази терористична организация.

В речта си по време на възпоменателното събитие Цветанов припомни, че на 5 февруари 2013 г., на Консултативен съвет при тогавашния държавен глава, всички политически сили, с малки изключения и всички български институции са били единни: „Да обявим позицията на българското правителство, че военното крило на Хизбула е съпричастно към тази терористична атака в Сарафово“.

Цветанов бе категоричен, че датата на атентата не трябва да бъде забравяна. Той каза още: „Това беше терористичен акт, който доказа, че тероризмът няма граници, че всички трябва да консолидираме усилията си, за да можем в синхрон, българските институции, с всички наши международни партньори от Израел, САЩ,  Австралия, Канада и цялата европейска общност, да се обединим. Защото с обмяната на информация успяхме да документираме съпричастността на Хизбула в този терористичен акт“.

Преди 11 години взрив погуби петима израелски граждани и българския шофьор на автобус Мустафа Кьосов, а 35 човека бяха ранени. Днес на мястото на трагедията на летище Сарафово се издига мемориал, пред който сведоха глави присъстващите официални лица, роднини и близки на жертвите.

Именно Цветан Цветанов оглавяваше Министерството на вътрешните работи, когато на 18 юли 2012 г. бе взривен автобусът с пристигнали у нас израелски туристи. Безусловно призната е отличната работа по разкриване на зловещото престъпление, която българските служби тогава проведоха, в синхрон с международните партньори. Вече има и влязла в сила окончателната присъда – доживотен затвор без право на замяна, за двамата съучастници на взривилия се атентатор - алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама