Законодателството, което се приема е популизъм, държавата е абдикирала и работи аварийно

22:32, 07 авг 23 / Политика 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законодателството, което се приема днес е необходимо, но то не е следствие на задълбочен анализ и съвместна работа на институциите и е популизъм. Това заяви в "Денят ОN AIR" по Bulgaria ON AIR бившият вътрешен министър и председател на Републиканци за България Цветан Цветанов. По думите му, проблемът с домашното насилие не може да бъде решен от една институция. Необходимо е да има изграден механизъм за защита на тези жертви и тяхното социализиране обратно в нормалния живот.

„Може ли някой да каже каква ще е политиката оттук нататък, с тези законови промени?“, запита Цветанов и посочи, че трябва да има финансово обезпечаване, социално включване, образователни програми, а държавата и институциите трябва да информират хората какъв е механизмът за получаване на съответната подкрепа, при необходимост.

Днес трябваше да се говори повече и за неправителствения сектор, убеден е екс вътрешният министър. „От оценките, които имаме по тази тема от европейски експерти, НПО-секторът е най-активен, но той е неглижиран в момента от законодателя“, каза Цветанов и допълни:

„Не е нормално да приемеш на първо и второ четене такива важни текстове, без да си направил съответното обществено обсъждане, което дава устойчивост“.

Цветан Цветанов е категоричен, че за случаите на насилие досега, трябва да чуем анализа на прокуратурата и МВР: „Защото виждаме, че по всички тези случаи има сигнали и информация, но просто или не е работено, или е работено формално.“

„Държавата реално е абдикирала от тези проблеми и работи аварийно при всеки конкретен случай“, коментира още Цветанов.

Промените в Конституцията не трябва да се правят, без да бъдат изслушани конституционалисти, смята Цветанов. Според него, в много от случаите предложените промени са неадекватни. Той даде пример с това, че в предлаганите от ПП-ДБ текстове се говори за института на служебното правителство, но в момента целта е да се обслужи днешната политическа ситуация, която обаче може да се промени.

Цветанов даде пример с катастрофалното правителство на Жан Виденов, което бе сменено от служебния кабинет „Софиянски“.

„Представете си, в тази криза, ако нямаше служебното правителство на Стефан Софиянски? Или това, което се случи през април 2021 г., когато не беше подадена оставка, за да няма служебен кабинет и изборите бяха проведени от ГЕРБ. След тях се видя, че ако е имало служебно правителство, може би щяхме да избегнем този процес, който ни отдалечи от всякакви възможности да ползваме европейски средства. Защото и към настоящия момент, за разлика от всички останали европейски държави, ние не усвояваме средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Планът не беше внесен навреме, защото тогавашното правителство каза: „След нас и потоп“. Тези законодателни и конституционни промени са отлагане във времето и легитимиране на сегашното правителство", каза Цветанов.

Според него конституционни промени трябва да има, но те да минат през друг обществен дебат и да бъде ползвана експертността на юристи и конституционалисти с опит.

Според Цветанов, управляващата „сглобка“ няма да се разпадне след местните избори, а ще бъде укрепена.

"ГЕРБ няма да получи изборния резултат, който е имал 2015 или 2019 г. Ще инкасира загуби в големи градове като София, Пловдив и Варна. "Промяната" ще се постарае това да го представи на обществото като техен успех, ако действително имат някой от тези големи градове", коментира Цветанов.

В момента текат преговори и по всяка вероятност ПП „Републиканци за България“ ще участва коалиционно в тези избори, информира Цветанов.

Той коментира също изказването на Вежди Рашидов в почивката на заседанието на парламента за промените в Закона за домашното насилие. „Лицето на парламентаризма, когато има неформално говорене е съвсем друго, явно показва истината“, коментира Цветанов, който определи това като недопустимо. Според него трябва да се вземат мерки срещу такива народни представители, които си позволяват да уронват престижа на българския парламент, който и без това в момента не е на висота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама