Това е първата среща на туристическия бранш в Банско с местните производители, на която бяха разисквани въпроси свързани с производството на даден продукт и предлагането му на гостите в ресторантите, механите и хотелите в региона.
Местни млекопроизводители, земеделски производители, животновъди, пчелари и хотелиери изложиха своите проблеми, като търсиха съдействие за решаването им на национално ниво.
Те разискваха десетки казуси свързани с трудностите при пласиране на готовата продукция от производителите на местни и регионални потребители в лицето на хотели, механи и ресторанти.
"Чрез скъсяване пътя между регионалните производители и ресторантьорите и хотелиерите ще може произведеното в Банско, Разлог и района да стига до нашите места за хранене, където гостите да опитат вкусът на българската качествена и екологично произведена храна", заяви на срещата кметът на Банско Георги Икономов.
"Купувайки местни, регионални продукти ние запазваме своята идентичност и стимулираме местното производство. Заявявам готовност да продължа да съдействам за подобряване на диалога между производители и туристически бранш чрез организиране на поредица от срещи с нашето домакинство", заяви, Икономов.
В хода на дискусията стана ясно, че са необходими законодателни промени, които да скъсят пътя на домашно приготвени или произведени качествени продукти до крайните потребители в курорта.
Добави коментар