Благоевград отново ще избира кмет

13:59, 24 сеп 20 / Политика 25 2674 Шрифт:
Редактор:

Нов избор за кмет на Община Благоевград ще трябва да се проведе през идните месеци. Това става ясно след днешното заседание на Конституционния съд по казуса с кмета на Благоевград.

„Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация", става ясно от съобщение на сайта на КС.

Върховният административен съд спря делото за мандата на кмета на Благоевград Румен Томов до произнасянето на Конституционния съд.

С решение на ОИК бяха прекратени предсрочно пълномощията на Томов. Той обжалва това решение, но Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата му. След това Румен Томов обжалва това пред ВАС.

Причината за отстраняването му бе, че не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец.

Самият той обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време. 

До произвеждането на нови избори за кмет най-вероятно функцията на временно изпълняващ длъжността ще вземе зам.-кметът Ясен Попвасилев, който вече бе избран за кмет с решение на Общинския съвет в Благоевград, пише Агенция „Фокус“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 18:40, 24 сеп 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама