Убити ли са 14 бременни кози в Пирин?

19:20, 15 дек 20 25 3151 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Дирекцията на Националния парк "Пирин" е започнала проверка по случай с публикувани в социалните мрежи снимки на избити в парка 14 бременни диви кози, съобщиха от Съюза на ловците и рибарите.

От там смятат, че снимките, споделени от природозащитника Тома Белев, най-вероятно са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Директорът на Национален парк “Пирин” Росен Баненски също се съмнява, че снимките са правени скоро. Първо заради напредналата бременност на животните и второ заради метеорологичните условия в посочения район в публикацията на Белев.

Според директора, в района на парков участък “Каменица”, има над 1 м сняг, което прави достигането му изключително трудно, а и опасно, защото рискът от активиране на лавини е много голям.

Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който, обаче, отказва повече информация. Дивата коза е “защитен вид”, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години.

От Съюза на ловците и риболовците напомнят, че неведнъж са предлагали промени в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и да прецизирани текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказани.

По случая се самосезира и Районната прокуратура в Сандански и Разлог.

Прекършени криле: бракониери простреляха застрашен черен лешояд

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама