Първият изцяло машинен вот: Рекордно ниска избирателна активност в Благоевград

20:50, 27 юни 21 / Новият парламент 25 4668 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Вотът в Благоевград премина като генерална репетиция за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, защото се гласува само с машини. Той обаче приключи с рекордно ниска избирателна активност от 27.76%. Гласувалите са 18 182 от общо 65 502-а имащи право на вот. 

Избори в Благоевград, тест за държавата

Това е близо три пъти по-ниско в сравнение с местния вот през 2019 година. Тогава в Благоевград са гласували 58.01 %, или 37 692 души от 64 971 имащи право на глас.

Изборният ден приключи в 20.15 ч., като не е имало съществени нарушения и жалби. Проблеми с машините също не е имало. В 19 секции се е гласувало с хартиена бюлетина поради по-малко от 300 избиратели в населените места.

До предсрочния вот в Благоевград се стигна след решението на Върховния административен съд, че кметът Румен Томов е нарушил закона, след като не е заличил една от фирмите си. Сигналът до ОИК бе подаден от бившия кмет на града Атанас Камбитов, който бе излъчен от ГЕРБ. Томов твърди, че пропуск на адвокат, който не заличил името му като търговец, е довело до тази грешка. Подаването на молба за повторно заличаване довело до това да не бъде заличен в законовия срок.

Сега за мястото се състезаваха седем кандидата. Издигнати от инициативни комитети са досегашният кмет Румен Томов, доскорошният председател на Общински съвет - Благоевград Андон Тодоров, както и Людмила Костадинова.

Партийните кандидати са Илко Стоянов („Има такъв народ“), Виктория Каракостова-Нешева („Демократична България“), Цвета Рангелова („Възраждане“) и Стефан Делиов от коалиция „Ние, Гражданите“.

В понеделник сутрин ще стане ясно дали Благоевград ще има нов кмет, или ще се проведе нов тур следващия уикенд. 

Избори и в още 7 населени места

Тази неделя избори се провеждат и в селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево.

Вотът е преминал спокойно, без нарушения и съществени жалби. В Сърница след 10.30 ч. сутринта е спряла едната от машините. Причината е била техническа – в продължение на 5 минути никой не е гласувал. Не е имало техническа повреда по устройството. Първоначално беше съобщено, че машината е спряла заради високата температура в стаята. Впоследствие обаче зам.-председателят на ЦИК Росица Матева съобщи, че не е вярно, че устройството е прегряло и че температура в стаята дори не е била толкова висока сутринта, предаде БНР. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама