„Нагло, цинично, безпардонно“: 200 хил. лева са източени от благоевградската онкология

15:00, 21 фев 22 25 3213 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Отклоняване и присвояване на сериозен финансов ресурс, предназначен за лекарства за лечение на пациенти с онкологични заболявания, е констатирано по време на одит в СБАЛО „Св. Мина“ в Благоевград.

Злоупотребите са извършени в период от две години (от 2019 г. насам). Това стана ясно от спешен брифинг на кмета на Благоевград Илко Стоянов, след заседание на Медицински съвет. 

Установено е, че са извършени злоупотреби за над 200 000 лева. С парите е трябвало да бъдат осъществявани плащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към взаимоспомагателната каса на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител, който вече е освободен от длъжност.

„Натъкнахме се на фрапиращи нарушения. Нагло, цинично, безпардонно! Ако не бяхме извършили смяна на ръководството, СБАЛО „Свети Мина“ щеше отиде към ликвидация. И докато ние организираме благотворителни акции в помощ на онкоболницата, един човек източва пари. Осчетоводявани са средства, които никога не са били плащани“, коментира кметът Илко Стоянов. 

Предстои Община Благоевград да подаде сигнал в Окръжна прокуратура. 

По време на брифинга стана ясно, че само към един от доставчиците на лекарства дължимата сума е над 327 000 лева. 

Въпреки ситуацията, кметът Стоянов подчерта, че общината и ръководството на лечебното заведение няма да позволят работата и грижите за пациентите да бъдат парирани, а доставчиците трябва да бъдат спокойни, че сумите към тях ще бъдат издължени.

Имаме волята тази болница да продължи да функционира, а качеството на услугите в нея да бъде повишено значително“, подчерта кметът Стоянов, цитиран от пресцентъра на общината.

В момента се извършват одити и в други общински дружества.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама