Бивш областен управител на Бургас: Предлагаха се пари на общински съветници, за да се продаде земята край Алепу

09:10, 06 юни 20 25 2031 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Предлагаха се по 5 000 евро на общински съветници през 2007-2008 г., за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу", каза пред bTV Константин Гребенаров, който е общински съветник от ГЕРБ и бивш областен управител на Бургас. По думите му са идвали месари, които са предлагали тази голяма сума.

ДНСК проверява строителството на Алепу

Върховната административна прокуратура започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 г. община Созопол се включва в дружество "Алепу вилидж", като апортира в капитала му 29 декара "изоставени ниви" на брега на морето.

Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Строителният контрол не видя да се строи хотел на Алепу, десетки протестират пред парламента

Според Гребенаров вероятно някои са взели парите: „Имаше 8-9 човека, които бяхме против тогавашния кмет Рейзи и продаването на земята, казахме, че няма да гласуваме, когато влязохме, 4-ма се оказахме против, 12 гласуваха „за“, поясни общ. съвет от ГЕРБ.

"Първоначално намеренията бях много добри, общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс, който общината ще има част и ще печели средства", обясни още Гребенаров.

СБЛЪСЪК: Изрядни ли са строителните дейности на плаж Алепу?

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство, премиерът разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко. Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа - първо се укрепва брега, после ще се изгражда комплекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама