Започват строителните дейности на крепост в Ахтопол

16:57, 22 окт 20 25 2848 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

На официална церемония в Ахтопол бе дадено начало на строителните дейности по проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол“ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Символичната първа копка бе направена от кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев. Сред присъстващите на събитието бяха още председателят на Общинския съвет в Царево г-жа Таня Янчева, кметът на гр. Ахтопол Станислав Димитров, представители на Община Кайнарджа, партньор по проекта, на Република Турция и други.

С предоставената на Община Царево безвъзмездна финансова помощ ще се благоустрои и подобри достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост в гр. Ахтопол.

Строително-монтажните дейности включват реконструкция на двете съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени – полагане на настилка от естествен камък, поставяне на парапет и осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и вградено осветление по стъпалата. Детайли от запазения отбранителен зид на древния Агатопол са вдъхновили идеята за оформяне на челата на стълбите, които при изкачване ще напомнят за крепостна стена.

Снимки: Община Царево

Граничещата с археологическия паметник улица „Митко Палаузов“ ще се превърне в пешеходна зона, като асфалтът ще бъде подменен с настилка от естествен камък, ще се монтират парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета. Водещите до обекта улици „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ също ще бъдат реновирани с нови тротоари и асфалтова настилка. Предвижда се да се инсталират прожектори, които ефектно да осветяват руините през нощта.

Общата стойност на договора за двата партньора е 264 855,72 евро, 100% безвъзмездна помощ, предоставена по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ на Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама