134 избиратели са гласували за оставане в община Несебър

09:22, 05 юли 21 25 4680 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При активност от 76,19% приключи референдумът в 4-те села край Обзор - Баня, Паницово, Козница и Емона, на който местните хора отговаряха на въпроса дали искат да останат в границите на община Несебър. 

134 души са поискали да напуснат община Несебър, а 41 - да останат в общината и да не попадат в територията на бъдещата община Обзор. Така референдумът е валиден, тъй като преминава необходимия праг от 40%. 

Висока активност на контрареферендума в Несебърско

В три от общо четирите секции по един член от СИК е подписал протокола с особено мнение. „Мотивите са, че има висящ съдебен спор по насрочването и провеждането на референдума”, коментира председателят на ОИК - Несебър Силвия Димитрова пред Нова телевизия.

За закоността на контрареферендума обаче тепърва ще се произнесе Върховният административен съд.

След референдума: Обзор обяви независимост от Несебър

До допитването се стигна, след като преди 4 месеца - също на референдум, Обзор и 6 села, сред които и гласувалите вчера, решиха да се отделят в нова община. Малко след това четирите села се обявиха против това решение и започнаха подготовка за ново допитване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама