„Късмет да има обхват на телефона“: Спасиха мъж в Осоговската планина

11:12, 27 яну 21 25 2564 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Планински спасители от Кюстендил са спасили мъж, изгубил се в Осоговската планина.

Вчера около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в планината. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около три часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел. 112.

Нови апарати за откриване на затрупани от лавини получиха планински спасители

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 души, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон „Превала“. От там го поема втората група, която го евакуира до хижа Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

Лавина уби момче в Пирин

„Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край“, посочват от спасителния отряд в Кюстендил в страницата си във Facebook. Те съветват всеки, който обича планината и иска да пребивава в нея, да си направи изводи за себе си и да не повтаря вече допускани грешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама