Заразата в Кюстендил се предавала по битов път

16:25, 08 фев 21 25 4357 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В рамките на приблизително седмица до десет дни имаме изключително експоненциално нарастване на новите случаи на заразени с коронавирус в Кюстендил. От 12 до 73 към днешна дата. Не можем да намерим отговори на въпросите защо това се случва, тъй като голяма част от хората, които са лежащо болни не са имали толкова контакти. Тук няма молове и обществени места, където да се събират много хора, както е на други места. Това каза здравният министър Костадин Ангелов, който посети болницата в Кюстендил. Той отбеляза, че вероятно предаването на заразата става по битов път, защото има цели родове, които са се заразили. 

В болницата в града в момента има възможност за настаняване на 103-ма пациенти. Министърът обясни, че при необходимост ще се използва и сграда в близост до болницата, където могат да се разкрият още 40 легла. Налични са предпазни средства, консумативи, кислород и медикаменти. 

Сега 72-ма души са настанени в здравното заведение, четирима от които са в реанимация и интубирани. Останалите 68 са в две COVID отделения.

Директорът д-р Александър Величков обяви, че няма опасност от липса на легла. Средно на ден постъпват 7-8 души. 

Снимка: БГНЕС

„Направи ми впечатление, че има настанен пациент със синдром на Даун, който има нужда от малко повече грижи в сравнение с останалите. За него се грижи друг пациент, който работи в център за настаняване от семеен тип и който също е положителен, но вече е в добро състояние. Това е нещо, което винаги ми е правило много добро впечатление, когато професията е и призвание“, разказа Костадин Ангелов.

Той поясни, че епидемиологичните проучвания продължават да текат и когато се натрупа голям брой на новозаразени хора, веригата се прекъсва. Според него няма данни за масови семейни събития и на този етап Кюстендил е изолиран случай. По думите му към настоящия момент няма притеснения за други населени места. Здравният министър отбеляза, че няма данни за новия щам на коронавируса в града. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама