Тетевен отбеляза 142 г. от Освобождението с историческа възстановка

14:15, 16 ное 19 25 3482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тетевен отбеляза 142 г. от Освобождението.

За трета поредна година жители и гости на Тетевен си припомниха моменти от освобождението на града. Историческата възстановка се превърна в традиция за тетевенци и е част от честванията по повод 142 г. от Освобождението на Тетевен от Османско владичество, съобщиха от общината.

На пл. ''Сава Младенов'' бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на избягалите от Диарбекир смели тетевенци - Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Във възстановката, да пресъздадат непоклатимия български дух за свобода, участваха 108 души от Национално дружество ''Традиция'', от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Копривщица, Ловеч, Априлци, Троян, Етрополе, Нова Загора, Червен бряг, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Русе, Габрово, Трявна, Сливница, Златица, както и самодейци от НЧ ''Съгласие 1869 г.'' - гр. Тетевен.

След края на историческата възстановка ''Освобождението на Тетевен'', всички се насладиха на прекрасния концерт-спектакъл на ансамбъла на Национално училище по изкуствата "Панайот Пипков" - гр. Плевен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама