След инцидента в Перник: Не са спазени изискванията за изкопни дейности 

09:35, 29 ное 22 25 2045 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на канализация в Перник - двама от тях загинаха на място. От Инспекцията по труда в Перник заявиха, че изкопът не е укрепен правилно и това е причината за свличането на земната маса.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви пред БНТ Любомир Владимиров - директор на Изпълнителната агенция по труда в Перник. „Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд“.

Двама работници останаха затрупани при изкопни дейности в Перник

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оцелели са в добро състояние.

Мъжете са били затрупани 4 метра под земята, като според експерти изкопът не е бил укрепен правилно. Работниците са служители на частна фирма от Гоце Делчев, която от две години участва в строежа, възложител на който е община Перник.

Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства, посочи Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, а това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама