Плевен и Ловеч са застрашени от трайно безводие

19:45, 17 ное 19 25 3648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Oбластите Плевен и Ловеч са заплашени от трайно безводие. Заради липсата на валежи от юли, водосборите са в критично ниска точка, което затруднява нормалното водоподаване към областните центрове и към 20 селища.

Перник ще заведе дела срещу ВиК дружеството в града, ако то не спазва поетите ангажименти

Водоснабдяването в двете области е в пряка зависимост от количеството подпочвени води, хванати в каптаж, и от нивата на реките „Черни Осъм” и „Краевица”. По тръба водата от трите източника стига до основна водоснабдителна група „Черни Осъм”.

Максималният обем, който водопроводът може да поеме е 900 литра вода в секунда. Когато количеството спадне под 500 литра в секунда, се налагат ограничения.

От месеци водоизточниците в района изглеждат като каменни реки. В системата „Черни Осъм” влизат едва около 300 литра вода в секунда.

Кметът на Перник с трети вариант за воден режим и горещ телефон

Плевен е на режим от месец. Водата спира през нощта, за да я има през деня. На режим са и 10 села. В града подпомагат водоснабдяването с помпени станции, но и те са на критичния праг.

Според кмета на общината за трайното решаване на проблема са нужни държавни инвестиции.

„Да се направи водохващане от водите на река „Черни Осъм” и по този начин да се реши въпроса Троян, Ловеч и Плевен. След няколко десетилетия до този момент само говорене, се надявам това да се случи в следващите години”, заяви Георг Спартански.

Вода се губи и при течовете по остарялата водопреносна мрежа.

В Ловеч режимът на водата е временно отменен. Количествата дъжд през изминалите дни обаче се оказаха недостатъчни това да се случи и в Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама