Празници на розата в Карлово и Стрелча

10:30, 29 май 21 25 4204 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Традиционният Празник на розата в Карлово се провежда днес. За първи път проявите няма да се състоят в центъра на града, а на стадиона, съобщават организаторите.

Проявите започват с ритуала розобер в розовите градини край Карлово, който ще бъде пресъздаден от самодейци от местния фолклорен ансамбъл „Розова долина“. Там ще бъде посрещната и тазгодишната Царица на розата Елена Данова.

Традиционното шествие на Царицата  и фолклорният танцов спектакъл също ще се проведат на стадиона, както и ежегодните работилници за приложно изкуство и ателиета за народни и латино танци. В Етнографския комплекс „Старинно Карлово“ и в Историческия музей ще има демонстрации на розоварене и дегустации на продукти от рози, предаде БНР.

Празникът ще завърши с 3 концерта на стадиона - на военния духов оркестър, на Орлин Горанов и Мариана Попова и на рок група „Дъст“. Всички събития ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, посочват организаторите.

Фестивал на туризма и етеричните култури се провежда днес в община Стрелча. Той замества традиционния празник на розата.

Проявите започват с ритуала розобер в градините край града и с ден на отворените врати в старата розоварна. Вечерта на площада кметът на общината Георги Павлов ще приветства жителите и гостите на Стрелча, след което ще се състои празничен концерт на оркестър „Пловдив“ и танцов състав „Усмивки“.

От вчера на открито са организирани „Алея на занаятите“ и „Алея на ароматите“, може да се види и гостуващата изложба „Златният трън“ на Историческия музей – Клисура, посветена на розопроизводството. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама