Пловдивски съветници не дойдоха на работа в услуга на Георги Гергов

13:13, 03 яну 23 25 2083 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Пловдивският общински съвет не успя да заседава днес поради липса на кворум. Извънредната сесия бе поискана от 20 местни парламентаристи с една единствена точка - да се коригира решение от 19 декември.

В центъра на казуса са дружествата „Пълдин Туринвест“, „Международен панаир – Пловдив“, както и варненските акции във втората компания - морският град иска да ги премести в първата чрез апорт, което би увеличило контрола на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов в Международното изложение.

Съдът отмени сделката за Пловдивския панаир

20-те искат решението от 19 декември да бъде променено, защото то представлява недоразумение - чрез него общината хем следва да одобри на предстоящото акционерно събрание на „Пълдин Туринвест“ приема на варненските акции, хем да се противопостави. 20-те настояват категорично да се пресекат апетитите на бизнесмена, и, всъщност, поискаха извънредната сесия да се проведе на 5 януари. Председателят на съвета Александър Държиков (ГЕРБ) я насрочи обаче за първия работен ден от годината - и се сбъднаха прогнозите, че това реално би я провалило, пише „Сега".

90 минути след първоначално обявения час присъстваха едва 19 души. Липсваха хора от доста групи, очевидно и сред 20-те - но основно от ГЕРБ и „Автентична лява БСП“ (съветниците от БСП - Пловдив са със свалено доверие от централното ръководство заради връзките с Гергов). Именно тяхната коалиция задвижи през декември колелото в полза на Гергов, макар през ноември да бе гласувано обратното.

Техният бойкот днес засилва съмненията, че сесията нарочно е била насрочена веднага след празниците. Основателни са и подозренията, че от месец и половина зад кадър се работи в режим „спешен порядък“ в полза на бизнесмена - защото през ноември съветът наистина се произнесе срещу мераците на Гергов, но постепенно настана преобръщане. (Ноемврийското решение гласеше община Пловдив да не се съгласява с местенето на варненските акции, като задължи кмета Здравко Димитров да се противопостави, ако все пак то бъде направено; с декемврийското бе одобрено местеното, но по някаква причина остана и старият текст със задължението на кмета да се противопоставя - което именно доведе до нуждата от ново заседание; а междувременно Гергов бе изтупал от праха контраоферта - дава на общината парцел от Панаира за нуждите на местната опера, а тя се съгласява варненските акции да бъдат апортирани в „Пълдин Туринвест").   

В залата днес присъстваха граждани, там бяха Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ, както и социалистът Иван Петков (представител на централното ръководство на БСП). Всички те искат община Пловдив да запази позициите си в Панаира, макар отдавна да са рехави. Иванов обясни пред медиите, че окончателното харизване на Изложението би било илюстрация за руското влияние и корупцията у нас. Граждани пък добавиха, че общината не бива да обслужва корпоративни интереси.

За разлика от предишните две бурни сесии, присъства и Здравко Димитров. Граждани му казаха да се обади на колегите си от ГЕРБ да дойдат, той отвърна, че всеки им има телефоните и може да позвъни.

В края на екшъна ДБ започна да събира подписи за нова сесия - на 9 януари, малко преди акционерното събрание на „Пълдин Туринвест".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама