Жълт код за краткотрайни дъждове в шест области

07:15, 03 май 20 25 7270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обявен е жълт код за краткотрайни дъждове с гръмотевици, които ще са временно и интензивни в областите Русе, Разград, Велико Търново, Търговище, Габрово, Стара Загора и Сливен.

Очакваните количества са около 20-30 литра на квадратен метър, на отделни места – до 40-50 литра на квадратен метър.

В неделя ще бъде предимно облачно. Ще има почти повсеместни валежи от дъжд.  лавно в Централна и Източна България ще се развиват гръмотевични бури и на места там количествата на валежа ще са значителни, очакват се и градушки. С до умерен
северозападен вятър ще прониква по-хладен въздух, а при гръмотевични бури вятърът ще се усилва и ще променя посоката си.

Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, максималните - между 15 и 20
градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще се развият и
гръмотевични бури. Вятърът ще е слаб от север-североизток, привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са между 13 и 17 градуса.
Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е облачно, с валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. В масивите от Централна и Източна България ще се развият гръмотевични бури и на места там валежите ще са обилни. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса.

В понеделник ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.  На много места, главно в Централна и Източна България ще има валежи и гръмотевични бури, временно интензивни. Остават условията за градушки. В Западна България валежите ще спрат, облачността ще намалява. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, в източните райони - от северсеверозапад. Ще бъде сравнително хладно с минимални температури между 7 и 12 градуса, максимални - предимно между 15 и 20 градуса, малко по-ниски в Североизточна България, където се очакват и по-съществени по количество валежи.

Във вторник в по-голямата част от страната ще е без валежи, с променлива облачност. Вятърът за кратко ще е от юг, но отново бързо ще се обърне от запад-северозапад, слаб до умерен. Сутрешните температури ще се понижат, особено в котловините на Западна България - ще бъдат до 2-3 градуса, в останалата част от страната - между 6 и 11 градуса. Дневните ще се повишат с 4-5 градуса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама