Шуменци с подписка срещу изграждането на завод за боклук в града

15:23, 04 мар 20 25 2804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвеститорите, които искат да строят завод за боклук в Шумен, представиха технологията си. Според показания проект – няма да има никакви изгаряния или замърсяване.

Живеещите в кв. Дивдядово обаче, започнаха подписка срещу изграждането на съоръжението, предаде  БГНЕС.

"От химическото взаимодействие ще остава конденз, които ще се пречиства. Горене в системата за преработка на отпадъци няма да има. Те ще се третират по химичен път и няма да има вредни вещества, отделяни в природата", подчерта Велин Дараклиев от Състейнабъл енерджи пелет плант пропърти мениджмънт.

"Използвани са процеси от областта на металургията и циментопроизовдството, и крайният резултат е чиста енергия и пепел, която основно съдържа свързващи вещества, които се използват в циментопроизводството и пътното строителство".

Технологията, която ще се използва в завода за преработка на боклук се нарича АЛЕНГО и към момента се използва в Мексико.

"С едно филмче не може да ни убедите. Смятах, че ще покажете поне един завод, който е ваш, който сте изградили, ще дадете конкретни параметри – какво влиза, що влиза. Колко завода има изградени в Германия? Искаме да видим", заяви Йордан Йорданов, председател на инициативата срещу завода.

Сдружението на недоволните от изграждането на завода шуменци са потърсили Института за зелена политика. Предадени са документи както за състоянието на депото за отпадъци, така и за бъдещата инвестиция за завод за преработка на боклук. Очаква се становище от института. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама