С билки и песни на Еньовден в Силистра

15:33, 16 юни 20 25 2843 Шрифт:
Редактор:

На 24 юни община Силистра в партньорство с Регионален исторически музей - Силистра, Регионалната библиотека "Партений Павлович" и народни читалища от общината организират празник "С билки и песни на Еньовден".

Проявата ще започне със събиране на билки от 6.00 часа със сборен пункт Бензиностанция на Shell до ПГМТ «Владимир Комаров», гр. Силистра, крайна точка крепост "Меджиди табия", съобщават от общината.

Началото на програмата е от 17.30 часа на 24.06.2020 г. /сряда/ в Дунавски парк до фонтаните срещу ПМГ "Св. Климент Охридски" - Силистра. Там ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Участници в програмата: ДФФ "Добруджанче", Фолклорна група "Добруджа" и Смесен хор "Седянка" към НЧ "Доростол-1870" - гр. Силистра, НЧ " Дочо Михайлов 1906" - с. Бабук, НЧ " Светлина 1906" - с. Смилец, НЧ "Възраждане-1940" - с. Сребърна, НЧ "Иван Вазов 1941" - с. Срацимир, НЧ "Ламбриново-2013" - с. Полк. Ламбриново.

Силистра кандидатства в ЮНЕСКО с римското си наследство

За пръв път в празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания "Аромат на здраве" и полагащи грижи за "билкова аптека под небето" от Професионална земеделска гимназия "Добруджа" - Силистра, с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата "Учебна компания" на Фондация "Джуниър Ачийвмънт", с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.

"Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовски венец за здраве", призовават от администрацията. 

При лошо време празникът се отменя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама